Follow by Email

środa, 16 listopada 2016

Chleb żytni na zakwasie z orzechami pekan


Zapraszam was dzisiaj na pajdę pysznego, żytniego chleba z orzechami pekan. Chlebuś powstał w pewien bardzo zimny i ponury dzień, gdy pogoda nie zachęcała do wyjścia z domu. Na przekór wszystkiemu upiekłam chleb. Wieczorem dokarmiłam mój zakwas, który zawsze jest żytni a na drugi dzień dokończyłam pracę i powstał taki pyszny bochen. Chleb jest w 100 % żytni, z dwóch rodzajów mąki żytniej. Zachęcam was do zrobienia własnego zakwasu i do pieczenia domowego chleba, to naprawdę nic trudnego. Wiem, że często obawiacie się chlebów na zakwasie, że nie wyjdą i nie umiecie ich piec, ale spróbujcie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 250 g aktywnego zakwasu żytniego (ja swój dokarmiałam wieczorem a rano dodałam resztę składników - dokarmia się zakwas taką samą ilością ciepłej wody i mąki żytniej)
- 2 łyżeczki soli
- 50 g siemienia lnianego + odrobina do posypania chleba na wierzchu
- 50 g orzechów pekan
- 500 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Zakwas dokarmiłam wieczorem dodając taką samą ilość mąki żytniej typ 1400 i taką samą ilość ciepłej wody, zamieszałam i przykryłam ściereczką. Na drugi dzień odważyłam potrzebną ilość zakwasu a resztę schowałam do słoiczka do lodówki na kolejny chleb.

Do miski wkładamy dokarmiony zakwas i dodajemy resztę składników. Orzechy pekan można posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. 

Następnie blaszkę - keksówkę (40 cm) smarujemy olejem i wykładamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy siemieniem lnianym. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 1-1,5 godziny. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wstawiamy blaszkę z chlebem i spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, spryskujemy także wierzch chleba. Pieczemy 1 godzinę i 10-20 minut. Następnie wyciągamy blaszkę, wyciągamy chleb i studzimy go na kratce.
Smacznego.






27 komentarzy:

  1. Ten chlebek musi być cudowny :) Ostatnio dwa razy pieklam bułki z orzechami włoskimi, więc i ten chleb posmakowałby u nas w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki chleb to musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo pysznie. Uwielbiam domowy chlebuś. Fajnie musi smakować z orzechami peken. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i ten dodatek orzechów, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam smak chleba pieczonego na domowym zakwasie. Twój wygląda baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzechy pekan bez wątpienia świetnie pasują do chleba :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny. Orzechy pekan jadłam same - mają bardzo dobry smak. Ciekawe jak się sprawdzają w chlebku. Uwielbiam domowe pieczywo żytnie. Pozdrawiam serdecznie! :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczny i wyrośnięty. Doskonały do kubka mleczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I kolejny pyszny chlebek Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak z orzechami to nawet masłem orzechowym nie trzeba smarować :-D:-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ ten chleb musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda jdealnie i pewnie też tak smakuje, jednak jako facet nie mam cierpliwosci do takich wypieków, co innego do ich jedzenia ;) Trzeba będzie zlecić żonie

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest obłędny,piękny ,cudowny,ale ty to wszystko już wiesz,prawda.Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Orzechy do chlebka, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny, wyrośnięty i mega apetyczny chlebuś. Jeśli zapraszasz, to ja poproszę jedną pajdę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ...wiesz,że uwielbiam chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  17. idealny Ci ten chlebuś wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Domowy chleb na zakwasie jest pewnie pyszny. Muszę kiedyś spróbować takiego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy zamiast orzechów mogę dać pestki z dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Można dać pestki dyni, słonecznik co masz w domu :-)

      Usuń
    2. Oczywiście. Można dać pestki dyni, słonecznik co masz w domu :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi