4/06/2018 20

Domowe batoniki z masłem orzechowym


Dzień dobry kochani. No i mamy wymarzony piątek. Powiem wam, że ten tydzień bardzo szybko mi zleciał i był bardzo intensywny i pracowity. Po świętach miałam mnóstwo spraw do załatwienia i ogarnięcia i jeszcze sporo ich zostało. Mój Junior wczoraj skończył 17 lat, jejku ja sama się siebie pytam kiedy to tak zleciało, przecież jeszcze niedawno był takim małym chłopczykiem, moim maleństwem a teraz to już nastolatek i to tak na poważnie. Ja jakoś nie czuję tego czasu co upłynął, całe 17 lat i ja jestem starsza. Mam dorosłe dziecko a ja w tym roku mam 40, ojoj !!!
Ale mamy wiosnę, piękną pogodę i mnóstwo energii. Spacery z psiakiem, rowerek i jeszcze raz w tygodniu basen i siłownia. Wzmacniamy kręgosłup i spalamy zimowe zapasy. Mi daje to dużo przyjemności, więc ćwiczę. I mam dla was dzisiaj pyszne, słodkie batoniki z masłem orzechowym i daktylami. Przypominają mi troszkę w smaku szyszki - takie słodkości z lat dzieciństwa, które robiła nam bardzo często mama. Te batoniki są zdrowsze i musicie ich spróbować. Można po nie sięgać, gdy najdzie nas ochota na słodkości, mogą spokojnie leżeć sobie w lodówce nawet dwa tygodnie. Są naprawdę pyszne. Życzę wam kochani cudownego piątku, pełnego uśmiechów i radości, i koniecznie zróbcie takie batoniki i dajcie znać jak wam smakują.


Składniki:

- 330 g daktyli
- 60 g oleju kokosowego
- 100 g masła orzechowego (Primavika)
- łyżeczka cynamonu
- 100 g orzechów
- 50 g odżywki białkowej
- 80 g orkiszu ekspandowego
- 40 g ekspandowanego ziarna prosa (jagły)


Daktyle przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na 30 minut, aby zmiękły. Wodę odsączamy a masę miksujemy blenderem, dodajemy olej kokosowy i mieszamy. 

Dodajemy masło orzechowe, cynamon, odżywkę białkową i ponownie miksujemy. Wsypujemy posiekane orzechy, orkisz i jagły, mieszamy. Masę schładzamy w lodówce przez 2 godziny. 

Z masy formujemy batoniki, układamy na papierze do pieczenia i polewamy polewą czekoladową. 
Przechowujemy batoniki w lodówce. 

Polewa czekoladowa - 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i mieszamy. Polewamy batoniki. 



20 komentarzy:

  1. Dwa lub trzy razy robiłam domowe batoniki i takie są najlepsze - Twoje z pewnością również świetnie smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takich składników musiały wyjść przepyszne batoniki - wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo wyglądają genialnie! Do tego zdrowe i z moim ulubionym masłem orzechowym.. cudeńka *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne batoniki, samo zdrowie. Słodkie,a nietuczące, w sam raz dla łasucha takiego jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne domowe batoniki, trudno byłoby się nie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś w moich smakach :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam zacząć odchudzanie od świąt, ale przez takie koleżanki to się nie da ;)
    Wspaniałe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana z takimi słodkościami można się odchudzać :-)

      Usuń
  8. Poproszę te 4 kuleczki :D Bardzo zachęcająco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj czas za szybko leci, a batoniki wyglądają mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. takie zdrowe słodycze to ja uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Masło orzechowe to moja miłość! Pewnie by jej starczyło i dla tych batoników!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.