4/20/2018 15

Zupa krem z cukinii i warzyw


Wracając dzisiaj do domu weszłam do sklepu po zakupy. Moim głównym celem były warzywa i twaróg, bo jutro planuje ulepić pierogi ruskie, które chodzą za mną już od kilku dni. No i natknęłam się na całkiem ładną cukinię. No to zrobię zupkę na obiadek, pomyślałam i to zupę krem, bo dawno jej nie robiłam. Obładowana siatkami ledwo co doszłam do domu, ja tak zawsze mam, że jak idę pieszo to wówczas nawrzucam do koszyka całą masę produktów a potem się zastanawiam jak ja z tym dojdę do domu. A jeszcze słoneczko grzało i zrobiło się bardzo ciepło. Po powrocie nastawiłam wszystko na zupkę i wzięłam się za porządki, tak jakoś mnie energia rozpierała i wysprzątałam całe mieszkanko, tak więc jutro będzie luzik. A wracając do zupki to musicie koniecznie spróbować tej wersji, jest po prostu pyszna. Lekka i aromatyczna a za sprawą grzanek i sera syta. Tak więc życzę wam smacznego i miłego wieczorku i weekendu. 



Składniki:


- 1 kg obranej i wydrążonej cukinii
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- kawałek pora
- 1 czerwona papryka
- kawałek selera
- 2 trójkąciki sera topionego śmietankowego
- sól, pieprz
- domowa przyprawa warzywna
- szczypta tabasco lub chili
- pęczek natki pietruszki

- domowe grzanki
- garść startego sera cheddar


Do garnka wlewamy 500 ml wody. Dodajemy obraną i wydrążoną cukinię pokrojoną w kostkę, paprykę i pomidory. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek obieramy z łupiny i wrzucamy do warzyw. Por kroimy na kawałki, tak samo marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki.
Następnie dodajemy domową przyprawę warzywną, sól. Wszystko zagotowujemy i dusimy pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz serki topione. Mieszamy. Następnie pozwalamy zupie nieco wystygnąć i miksujemy blenderem. Ma powstać gładki krem. Doprawiamy pieprzem, opcjonalnie tabasco oraz solą.
Przelewamy zupę do miseczek, posypujemy startym serem żółtym oraz domowymi grzankami - kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, mieszamy - mają się ładnie zarumienić.
Smacznego.




15 komentarzy:

  1. zNigdy nie jadłam takiej zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupy z cukinii bardzo lubię, więc spróbuję takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ostatnio gotuję zupy z przewagą warzyw. Są smaczne i aromatyczne.
    Twoja zupa kusi wyglądem, a do tego podałaś ją w ładnych miseczkach.
    Miłego weekendu Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu, wiesz u mnie wszyscy kochają warzywa więc często się pojawiają :-)

      Usuń
  4. Z przyjemnością zjadłybyśmy tą zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna, zdrowa zupa, choć z serkiem topionym jeszcze nie jadłam ;) Ja wezmę WIĘKSZĄ szczyptę chili, bo lubię na ostro :))

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszną zupkę miałaś :) a ja też jak pójdę na zakupy, szczególnie do warzywniaka to wrócę obładowana :P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.