Placki twarogowe z mąką ryżową


Dzień dobry słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na wspaniałe w smaku placki z twarogu w wersji bezglutenowej. Dodałam do nich mąkę ryżową i proszek do pieczenia również bezglutenowy. Takie placuszki możecie zrobić dla rodzinki na śniadanie lub na obiad, można je również zapakować w pudełka i zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły. Placuszki wychodzą takie pulchne i delikatne, koniecznie spróbujcie takiej wersji. A ja życzę wam wspaniałej niedzieli, pełnej radości i rodzinnej atmosfery. Korzystajmy z pogody bo od poniedziałku zapowiadają jakieś ochłodzenie i deszcze. 


Składniki:

- 500 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru (ja dałam ksylitol)
- 100 g mąki ryżowej
- łyżeczka proszku do pieczenia (dałam bezglutenowy)

- olej kokosowy do smażenia (Woj-Len)
- owoce (u mnie truskawki i gruszka)

Do miski wkładamy twarożek, jogurt naturalny, cukier i żółtka. Wszystko razem miksujemy blenderem. Wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju kokosowego i nakładamy łyżką porcję ciasta, lekko rozprowadzamy na kształt placka. Smażymy na niewielkim ogniu, pod przykryciem na rumiano z dwóch stron.

Gotowe placki podajemy z owocami, możemy dodać jogurt, serek, masło orzechowe, miód lub syrop klonowy. Takie placuszki możemy przygotować na obiad, śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły.



Komentarze

  1. Takie placuszki są bardzo aromatyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe letnie i leniwe śniadanie musiało być z takimi placuszkami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko podrzuć kilka sztuk,bo bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Własnie na takie placuszki mam dzisiaj ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie proste i pyszne placki z rana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. och te truskawki, mniam, aż sie oblizałam;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Idealne śniadanie na początek udanego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze te placuszki :) Idealne na niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo kusząco wyglądają te placuszki. Przepis ciekawy. Jutro je zrobię, bo jak lubię takie i podobne placki. Nie robiłam z twarożkiem. To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od samego patrzenia ślinka cieknie :P Zamawiam porcję XXL z dostawą kurierem :)
    Pyszne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie placuszki na śniadanie z owocami to prawdziwe niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twarogowe są najlepsze według mnie...

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis, jak dla mnie to śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. z owocami muszą być super. Jeszcze kleks gęstego jogurtu na wierzch i prażone migdały.. pycha

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszniutkie te placuszki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne śniadaniowe placuszki :D Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham wszelakie placuszki, więc twoje biorę z dokładką ^_^

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglądają tak przepysznie że chce je się porwac z talerza

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy to musi być jakiś specjalny twaróg? Czy taki z Lidla, pilos wystarczy?

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.