4/30/2018 22

Domowe czekoladki


Uwielbiam czekoladę i chyba to się nigdy nie zmieni. Ja bardzo lubię jej gorzką wersję, bo  czuję jej prawdziwy smak i moc. Gdy zobaczyłam ostatnio na pokazie kulinarnym, że do przygotowania domowej czekolady potrzeba olej kokosowy i kakao to postanowiłam zrobić sobie taką w domu. Dodałam do niej wiórki i orzechy, ale można dodać wszystko. Muszę koniecznie poszukać w sklepach takich specjalnych foremek do czekolady. Powiem wam, że ja w smaku tej czekolady się zakochałam, smakuję mi bardziej niż ta ze sklepu. I będę sobie taką robić i sięgać po nią jak najdzie mnie ochota na słodkości. 


Składniki:

- 80 g oleju kokosowego
- 80 g prawdziwego kakao
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 2 czubate łyżki miodu
- orzechy

Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do miseczki i dodajemy miód, mieszamy, aby się nieco rozpuścił. Dodajemy kakao i mieszamy. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Masę przekładamy do foremki na czekoladki lub foremki na czekoladę. W każdą czekoladkę lub czekoladę wciskamy orzechy. Schładzamy w lodówce.

Taka domowa czekolada jest pyszna, mi smakuje lepiej niż ta ze sklepu, taką domową wersję przechowujemy w lodówce. 



22 komentarze:

  1. Pyszności, takie domowe słodycze smakują najlepiej :) na takie serduszka chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba brakuje mi magnezu, bo tak mi ślinka leci na Twoje czekoladki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłybyśmy z ogromną chęcią takie czekoladowo-kokosowe serduszka :) <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Pyszne, zdrowe słodkości :) I jakie urocze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybkie i proste. Każdy powinien wypróbować ten przepis z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo podobne tylko że bez wiórków kokosowych a np z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak domowe czekoladki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nawet nie wiesz jakiego mi narobiłaś smaka na domowe czekoladki. Wspaniale Ci wyszły i jeszcze z tymi orzeszkami.... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę koniecznie zrobić, bo wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe czekoladki, i to z gorzkiej czekolady - najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne :) Uwielbiam wszelkie domowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja czekoladki to tylko ze stopionej czekolady robiłam,ale w takiej wersji jeszcze nie, a jest super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne, uwielbiam takie pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wyglądają. Mam olej kokosowy i zastanawiałam się co z niego zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ładne Ci wyszły! Też muszę takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne i wiadomo co w nich jest, robię podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. kokosowa wersja do mnie przemawia i to bardzo;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie wyszły Ci te czekoladki, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.