5/02/2018 13

Co przygotować na grilla - kilka propozycji


Nareszcie zrobiła się piękna pogoda i można zacząć sezon grillowy. No i mamy majówkę a więc odrobinę wolnego. Ja bardzo lubię ten czas i lubię przygotowywać różne potrawy na grillu. I to nie tylko kiełbasę czy mięso. Ja dołączam również warzywa. Wszystko razem się komponuje pysznie. Do tego sosy i surówki i możemy zacząć szaleństwo.


Oczywiście nie wyobrażam sobie grilla bez kiełbasy, ona na grillu po prostu być musi. Na zdjęciu poniżej widać kiełbasę śląską i kiełbasę białą - którą najpierw należy naciąć nożem, aby się ładnie wytopiła i zarumieniła (użyłam kiełbas Henryk Kania) oraz szaszłyki z kiełbasą z dodatkiem cukinii, bakłażana, pieczarek, cebuli i papryki. Cebulę pokroiłam w plastry, tak samo pieczarki i przelałam je przegotowaną gorącą wodą przed nadziewaniem na patyczki. Są także oscypki - smakują rewelacyjnie takie grillowane podane z żurawiną. 


















Postanowiłam także wykorzystać kaszankę z cebulą (użyłam Henryk Kania). Obrałam ją ze skóry i ułożyłam na folii aluminiowej. Dodałam plastry ugotowanych ziemniaków, podsmażone pieczarki z cebulką i papryką czerwoną. Dodałam gałązkę koperku, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem zawinęłam w paczuszkę i położyłam na grillu - grillowało się około 30 minut. Tak przygotowana kaszanka z dodatkami smakowała wspaniale, była hitem grillowej imprezki. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, jest pyszne. 


Na grillu leżą paczuszki z kaszanką i z ziemniakami. Zrobiłam także kilka szaszłyków wegetariańskich - wykorzystałam plastry cukinii, bakłażana, pieczarek i cebuli i dodałam kawałki papryki. Te warzywa grillowały się dłużej bo około godziny (jak macie grill zamknięty to krócej, bo na otwartej przestrzeni nieco wiało i wszystko grzało się dłużej). No i oczywiście szaszłyki z kiełbasą i warzywami. 
Kochani możecie także przygotować mięso - ale wcześniej należy je zamarynować w oleju z przyprawami i ziołami. 


Tutaj mamy już grillowaną kaszankę w towarzystwie ziemniaków, pieczarek, cebuli i papryki no i szaszłyka z warzyw. Do takich dań warto przygotować surówki i sosy. 
Ja przygotowałam sos z jogurtu - dodałam do niego ząbek czosnku, posiekany koperek, startego na tarce ogórka, sól, pieprz. Zrobiłam także surówkę z kapusty młodej - poszatkowałam ją drobno, dodałam startą na tarce marchewkę, posiekany koperek, sól, pieprz i oliwę. Podałam także sałatkę z pieczonych buraków - buraki pokroiłam w kostkę i wymieszałam z jogurtem, czosnkiem, solą i pieprzem. Były także domowe sałatki w słoikach mojej mamy - grzybki w occie, ogórki z chilli, ogórki curry, no i obowiązkowo musztarda i ketchup. No i nie można zapominać o napojach. Przygotowałam wodę z dodatkiem plasterków cytryny, plasterków ogórka, z dodatkiem mięty i bazylii. 



Tutaj mamy ziemniaki - kupiłam młode ziemniaki i podgotowałam je w wodzie. Następnie przekroiłam na pół i ułożyłam na folii aluminiowej, dodałam odrobinę masła, cebulę, pieczarki, paprykę i koperek praz szczyptę soli (pieczarki pokroiłam na kawałki, cebulę w plasterki, paprykę w kostkę i wszystko razem poddusiłam na patelni). Zawinęłam w paczuszki i położyłam na grilla na 30 minut. Wyszły pyszne w smaku, polecam spróbujcie. 
No i jeszcze na koniec przygotowałam chleb pieczony na grillu z masłem i ziołami. Niestety nie ma zdjęcia, bo chlebuś zniknął w mgnieniu oka, tak wszyscy go lubią. Jest pozycją obowiązkową na każdym spotkaniu grillowym. Kromki chleba należy posmarować masłem i posypać ziołami i odrobiną soli. Położyć na grillu i grillować na rumiano z dwóch stron. 


Post powstał przy współpracy z Zakładami Mięsnymi Henryk Kania.

13 komentarzy:

  1. Zjadłabym takie grillowane warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na grilla można wrzucić wszystko i będzie smaczne :D Ostatnio widziałam wspaniały przepis na banany z grilla.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas najlepiej sprawdzają się pieczone warzywka, mają taki smak i aromat, którego nie jest w stanie nic zastąpić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas też była kaszanka- może nieco inne dodatki, ale było pysznie;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Grillowanie w "długi weekend" majowy jest obowiązkowe ;)) Wczoraj kiełbaski tak szybko się rozeszły, jakby miały nogi :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczone ziemniaczki i dużo masła mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ostatnio jem tylko warzywa i rybę z grilla, ale fajnie zamarynowane są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Białe kiełbaski to zdecydowanie mój typ :) Ja najczęściej robię szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek, pomidorków i papryki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Majówka bez grilla nie może się obejść. Same pyszności proponujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. warzywnych szaszłyków i ziemniaczków nigdy nie może zabraknąć :) u nas do wszystkiego zawsze też gości sos tzatziki :) pyszność!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj lubię kaszankę z grilla czy jak to mówią na Śląsku i po śląsku - krupniok :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.