5/30/2018 21

Bagietki z siemieniem lnianym


Tak za mną chodziły bagietki, chodziły i chodziły. No to sobie je w końcu upiekłam. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo, świetnie smakuje na śniadanie z masłem i rożnymi dodatkami. Można je także wykorzystać na obiad i przygotować zapiekanki, dodać pieczarki, szynkę, ser, paprykę i zapiec. Takie domowe pieczywo smakuję o wiele lepiej od tego sklepowego no i jest zdrowsze. Ja po prostu kocham piec bułki, chleby, to mnie uspokaja a zapach przypomina mi czasy dzieciństwa i domu rodzinnego. Jeżeli jeszcze nie piekłaś takich bagietek koniecznie spróbuj, to naprawdę nic trudnego. Życzę wam smacznego.


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 g mąki pszennej typ 1850
- 4 łyżeczki suszonych drożdży lub 45 g świeżych
- 330 ml ciepłej wody
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 150 g siemienia lnianego

Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i siemię lniane. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru. Do mąki dodajemy jogurt i mleko, mieszamy, wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny. 

Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ponownie ściereczką, zostawiamy na 30 minut, aby podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół. Bagietki spryskujemy wodą i pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu układamy je na kratkę, aby przestygły. 



21 komentarzy:

  1. Dzień dobry , przepis świetny , gdyby chcieć upiec w formie chleba , to jaka forma i czy wydłużyć czas pieczenia , pozdrawiam serdecznie Myszowata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. W formie chlebka to foremka taka jak na keks - albo jedna duża albo dwie mniejsze. Piec tak samo 😃 Pozdrawiam serdecznie 😃 Można także upiec w formie chleba na blaszce z piekarnika na papierze do pieczenia. Uformować dwa bochenki i upiec.

      Usuń
  2. Pieczywa nie jam od dawna bo nie mam ochoty ale taką bagietkę chętnie bym schrupała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię bagietki ale nigdy nie jadłam ich z siemieniem lnianym.

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie piekłam bagietek, ale pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale są super! Ja już na te klasyczne patrzeć nie mogę... w ogóle pieczywo tutaj to jakaś porażka... chętnie któregoś dnia takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na taką bagietkę zawsze mam ochotę! :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ się zrobiłam głodna od tych apetycznychy zdjęć bagietek:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają po prostu SUPER, a z szynką, serem i papryką muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bagietki wyglądają wspaniale i chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszniutka, muszę się odważyć i upiec, jak tylko trochę upały zelżeją :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo apetycznie i podejrzewam, że równie świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne domowe pieczywo :) wspaniale wyrosły Ci te bagietki! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.