5/04/2018 17

Ryż z warzywami w towarzystwie kurczaka


Już jakiś czas temu byłam na wspaniałych warsztatach kulinarnych i przywiozłam z nich piękne i pyszne wspomnienia i głowę pełną pomysłów i przepisów na smakowite dania. O warsztatach możecie sobie poczytać tutaj. Zainspirowana przepisami Sebastiana Olmy stworzyłam pyszne danie, pełne smaków i kolorów, takie wiosenne szaleństwa na talerzu. Takie dania lubię najbardziej. Smakują wspaniale i są zdrowe dla naszego organizmu. A szparagi dopiero co się pojawiły i niestety bardzo krótko są dostępne, więc warto je jeść nawet codziennie. Ja je uwielbiam i bardzo żałuje, że nie ma ich cały rok. To ja zostawiam was z przepisem i idę na kawkę, bo mężuś właśnie zaparzył. Życzę wam cudownego piątku pełnego słoneczka i uśmiechów. 


Składniki:

- 300 g ryżu - ja miałam ryż pełnoziarnisty okrągły ale może być arborio do risotto
- połowa brokuła
- pół pęczka szparagów
- 1 papryka szpiczasta
- 1 cukinia (średnia) lub dwie małe
- 15 zielonych oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- bulion warzywny domowy - około 1 litra
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju

Pierwszym zadaniem jakie musimy zrobić jest ugotowanie bulionu warzywnego. Do garnka z wodą
( 1 litr) wrzućcie warzywa - marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę, natkę pietruszki i gotujcie 30 minut. Bulion będziemy potrzebować do ryżu.
Brokuła dzielimy na małe różyczki, ze szparagów usuwamy końce - po prostu łamiemy, kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę tak samo, cukinię w większą kostkę razem ze skórką. Filet z kurczaka kroimy na pół wzdłuż - ja miała dwa filety. Przyprawiamy go solą i pieprzem oraz posypujemy łyżką suszonego tymianku.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i wsypujemy cebulę, chwilkę ją podsmażamy i dodajemy ryż. Całość podsmażamy około 5 minut, następnie dodajemy porcjami bulion warzywny i gotujemy ryż, mieszamy od czasu do czasu i dolewamy bulion. Jak ryż już lekko zmięknie dodajemy wszystkie warzywa i porwaną świeżą bazylię. Dalej gotujemy jeszcze chwilę, aż ryż zmięknie, ważne jest aby warzywa się tylko lekko podgotowały i pozostały chrupkie i lekko surowe, w miarę potrzeby dodajemy bulionu.
Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i podsmażamy mięso, na każdym kawałku układamy masło - 1 łyżka na wszystkie kawałki i jeszcze dusimy na małym ogniu.
Pozostałe 2 łyżki masła dodajemy do ryżu z warzywami i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na talerz wykładamy porcję ryżu z warzywami, kawałki filetu kroimy na mniejsze plastry i układamy na ryżu. 




17 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie. Chętnie bym wpadł na taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zdrowe i kolorowe danie. Uważam, że niewątpliwie towarzystwo kurczaka dodaje uroku warzywom :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiad w sam raz dla mnie ;) uwielbiam takie zestawienie smakowe .

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności na talerzu i do tego tak pięknie kolorowo... Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie to obiad idealny :) Smaczny i zdrowy, a do tego pięknie prezentuje się na talerz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sezon na szparagi powinien trwać znacznie, znacznie dłużej! :) To danie z całą pewnością smakuje tak doskonale, jak wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie danie i planuje jutro zrobić coś podobnego na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I mam już dziś pomysł na obiad :D Twój przepis na ryż z warzywami i kurczakiem to będzie danie główne . Bo wygląda apetycznie, a przede wszystkim zdrowo. Uwielbiam warzywa więc tutaj duży plus dla mnie. A że jestem na diecie to taki obiad w sam raz dla mnie. No może mniej kurczaka najwyżej zjem hehe.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.