5/10/2018 20

Gofry bezglutenowe wytrawne


Dzień dobry słoneczka, jejku jaka piękna pogoda za oknem. Od razu mam więcej energii i zapał do pracy. A wy jak się macie ? dzisiaj mam dla was propozycję na pyszny obiad lub śniadanie. Gofry bezglutenowe w wersji wytrawnej. Wyszły pyszne w smaku i możecie je podać z czym tylko macie ochotę, naprawdę super smakują. Ja podałam je z mieszanką warzyw na patelnię, sałatą lodową i jajkiem sadzonym oraz pomidorkiem. jejku jakie to wyszło pyszne, mówię wam, koniecznie spróbujcie takiej wersji. Dzisiaj mamy już czwartek a więc niedługo upragniony weekend. Życzę wam miłego dnia i zmykam do pracy. 


Składniki:

- 3 jajka
- 200 ml kefiru
- 300 ml wody
- 100 ml oleju
- 200 g mąki gryczanej
- 130 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (wersja bezglutenowa)
- szczypta soli

- dodatki - warzywa na patelnię, jajko sadzone, sałata lodowa, pomidor, natka pietruszki

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je mikserem lub trzepaczką. Dodajemy kefir i wodę oraz olej, ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól, miksujemy. 

Rozgrzewamy gofrownicę. Łyżką nalewamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Podczas, gdy gofry się pieką przygotowujemy dodatki. Ja udusiłam na patelni warzywa, zrobiłam jajka sadzone. Dodałam sałatę lodową, pomidorka i natkę pietruszki. Do takich gofrów możemy dodać kotlety, podsmażone pieczarki, ogórka lub inne, ulubione dodatki. Takie gofry możemy podać na obiad lub na śniadanie, zabrać ze sobą do pracy. 



20 komentarzy:

  1. Zdecydowanie wolę gofry w wersji wytrawnej niż słodkiej i przypomniałaś mi jak dawno jadłam gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale dawno nie jadłam gofrów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę sporadycznie robimy wytrawne gofry :) Ale taki gofr a'la kanapka ze świeżymi warzywami to nam się teraz zamarzył :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za goframi na słodko, ale w takiej wersji chętnie bym się na nie skusił

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że tak późno zajrzałam tutaj, bo chętnie wprosiłabym się do Ciebie na te pyszne gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zazwyczaj jem gofry na słodko. Następnym razem spróbuję wytrawnych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam, że zaintrygowałaś mnie tym daniem. Gofry zawsze jadłam wyłącznie na słodko, a Twoja wersja jest bardzo kusząca.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo kusząco i apetycznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam gofry nawet w wytrawnej wersji :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na słono to bym zjadła takie goferki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ommmatko! Jak ja dawno nie jadłam gofrów... :'( A te aż mi pachną i do tego są zdrowe. Jak sobie nie zrobię, to będą za mną chodzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gofrów w wersji wytrawnej nigdy nie jadłam, ale te wyglądają bardzo kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  13. super opcja na śniadanie lub nawet na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zazwyczaj każdy woli gofry na słodko,a mi właśnie bardziej smakują na wytrawnie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.