5/19/2018 26

Kluski twarogowe z truskawkami


Ostatnio robiłam kopytka i tak mi się przypomniały twarogowe kluseczki, które robiła nam mama. Podawała je z masłem, cukrem i bułką tartą. Jejku jak my je uwielbiałyśmy jeść. A takie podsmażone na masełku jak smakowały. No to ja zrobiłam także takie kluseczki, ale podałam je podsmażone z truskawkami. Mówię wam, jakie wyszły dobre, normalnie palce lizać. Takie kluseczki będą bardzo smakowały dzieciom i robi je się naprawdę szybko. 
Kochani no i pojawiły się nasze truskaweczki, więc zaczynamy truskawkowe szaleństwa w kuchni i jemy, jemy póki są. Cudownej soboty wam życzę, radosnej i rodzinnej. 


Składniki:

- 500 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej (Kłos-Pol)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (Kłos-Pol)

- masło do podsmażenia
- truskawki

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Można także blenderem. Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i mieszamy. Najlepiej zrobić to za pomocą własnych rąk. 

Ciasto wykładamy na blat lub stolnicę podsypaną mąkę i dzielimy na części. Formujemy wałeczki i lekko spłaszczamy. Dzielimy nożem na małe kawałki.

W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju. Następnie wrzucamy partiami nasze kluseczki i gotujemy - od wypłynięcia na powierzchnię 2-3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i podsmażamy kluseczki na rumiano, podajemy z truskawkami. 





26 komentarzy:

  1. Coś dla mnie, lubię takie obiady w słodkiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowity pomysł na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować takich klusków na słodko, tym bardziej, że uwielbaiam truskawki :) A twaróg zawsze zostaje... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. OOO już chyba wiem co zjem jutro na kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj Niedobra! Tak kusić wspaniałym obiadem! Aż slinka leci !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne! Kluski z truskawkami są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. O ja!! Jakie kluseczki i to z truskawkami <3 Przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszne kluseczki no i te truskawki :D Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi smaku na takie kluski! Co za rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podobne do leniwych, które absolutnie uwielbiam! :) U mnie też najczęściej serwowane są z bułką tartą i masłem. Wersję podania z truskawkami zapisuję do wypróbowania następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też nimi zajadaliśmy sie w dzieciństwie, potem zajadały moje dziewczyny:)
    na truskawki sie już skusiłam, trochę kwaśne, ale myślę ze kilka dni ciepełka i będą pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm... Cudowne połączenie - truskawki i pyszne kluseczki <3

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszne kluseczki :) kusisz nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna propozycja, ja bym jeszcze sobie dodała jogurtu albo jeszcze lepiej, wymieszał truskawy z jogurtem i polała nimi kluseczki ^_^

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie kluski. I jeszcze do tego truskaweczki... Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znałam takich kluseczek. Podoba mi się ten pomysł, na coś smacznego, nowego. Zrobię dla moich wnuczek, a i sam pewnie zjem z apetytem:)
    Marzenko, miłego, słonecznego dnia... tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.