5/21/2018 21

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni - majowa piekarnia


Z miłą chęcią powracam do wspólnego wypiekania w piekarni Amber. Zawsze coś przeszkadzało mi ostatnio wziąć udział, a bardzo lubię to wspólne pieczenie pieczywa różnego rodzaju i smaku. Tym razem upiekliśmy chleb śródziemnomorski owsiano-żytni. Powiem wam, że chlebuś wyszedł po prostu pyszny, aromatyczny, pełen dodatków, które lubimy. Wystarczy taką pajdę chleba posmarować masłem i zajadać. Świetnie smakuję również sam bez niczego. Przepis pochodzi z Bogutyn Młyn. Polecam wam ten wypiek i życzę smacznego, ja idę zajadać kolejną kromeczkę, a co, mówię wam jest pysznie. 


Składniki:

- 340 g mąki owsianej
- 340 g mąki żytniej 720
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 700 ml wody
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 20 suszonych pomidorów (dałam połowę)
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 2 łyżeczki tymianku (dałam czosnek niedźwiedzi)
- 10 łyżek pestek dyni
- 10 łyżek siemienia lnianego

Wyjmijcie z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu na 2 godziny przed użyciem. Dodajcie do niego 100 g mąki żytniej 2000 (ja dałam typ 1400) oraz 200 ml ciepłej wody, wymieszajcie i odstawcie go na 5 godzin, aby podrósł.

Po tym czasie dodajcie wszystkie składniki i wymieszajcie. Ciasto należy przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na całą noc.

Rano ciasto na chleb należy wymieszać i przełożyć do foremek, posypać pestkami dyni i ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzejcie do temperatury 250 stopni, wstawcie chleb na 15 minut, następnie trzeba zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 45 minut. Można na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą - ja tego nie zrobiłam. 

Upieczony chleb wyciągamy z foremek i studzimy na kratce. 
Smacznego. 

Chleb śródziemnomorski na blogach:






21 komentarzy:

  1. Dziękuję za wspólne pieczenia, chlebuś piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chleb. Co do smaku, mamy te same spostrzeżenia :) Pozdrawiam i cieszę się ze spotkania w Piekarni M

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczny!
    Perfekcyjnie upieczony. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie upieczony!
    I wiesz Marzenko, że też bardzo mi smakował z rzodkiewką?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ho, ho, ho, ale bogaty środek. Piękny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisałam :)
    skład świetny więc na pewno będzie smakował wyjątkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chleb, ma bardzo ciekawe składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny ten chleb, bardzo lubię z takimi dodatkami!

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak chleb piękny i pyszny. Mnie też zaskoczyło jaki jest aromatyczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jaki mocno pomidorowy!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego nie piekłam. Zapisuję na listę zakupów mąkę owsianą i spróbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki chlebek zjedzony ze świeżymi warzywkami to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebek wygląda wyśmienicie. Uwielbiam taki z ziarnami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale upieczony!
    Majowy wypiek jest bardzo aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  15. kurczę,już dawno nic nie piekłam,w sensie pieczywa,Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Super to wygląda, muszę koniecznie tego spróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzenko, idealnie Ci wyszedł. Nie taki jak mój gniot;-(

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.