5/14/2018 41

Cukinia nadziana kaszą


Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj przepis na pyszny obiadek a mianowicie cukinię z kaszą bulgur i warzywami. Znacie kaszę bulgur, mieliście okazję ją jeść ??? ja odkryłam ją jakiś czas temu i się po prostu w niej zakochałam. Jest pyszna i nadaje się do wielu dań. 
Kaszę bulgur cechuje duża zawartość błonnika oraz niska kaloryczność w porównaniu z innymi kaszami pszennymi jak kasza manna czy kuskus. Jest bogata w potas, magnez oraz fosfor, wapń i sód. Kasza wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz wspomaga leczenie anemii. Bulgur wpływa bardzo pozytywnie na pracę układu nerwowego. Warto wprowadzić kaszę do swojej diety. Poza tym jest naprawdę pyszna. Ja dodaje ją do warzyw, zup, jem na śniadanie z owocami czy jogurtem. Koniecznie spróbujcie jak smakuje no i zróbcie taką cukinię, jestem pewna, że będzie wam smakowało. 


Składniki:

- 6 małych cukinii
- 200 g kaszy bulgur Ekogram
- 2 garście szpinaku
- pęczek botwinki
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- puszka pomidorów krojonych
- 100 g startego żółtego sera
- 300 g pieczarek


Cukinię myjemy i odcinamy końce. Kroimy je na pół i wydrążamy miąższ ze środka. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię. Dodajemy starte na tarce pieczarki. Wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy na patelni. 

Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę i szpinak oraz pomidory z puszki. Jeszcze chwilkę dusimy i przyprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę i przekładamy do miski. 

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu - 1 porcja kaszy na 2,5 porcji wody. Kaszę gotujemy 7 minut i zostawiamy jeszcze na 5 minut pod przykryciem, aby doszła i napęczniała (wchłonęła całą wodę). Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw. 

Cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy kaszą z warzywami. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Wkładamy nasze cukinie na 20-30 minut (musimy sprawdzić czy cukinia jest już miękka - jej stopień miękkości wybierzcie sami, pieczcie ją krócej lub dłużej). Pod koniec pieczenia posypujemy cukinię serem żółtym i jeszcze chwilkę pieczemy, aż ser się rozpuści w temperaturze 200 stopni. 

W przepisie użyłam kaszy bulgur Ekogram. Zobaczcie sami jakie produkty mają w ofercie. Ekogram to rodzinna firma, która za swój główny cel postawiła sobie jakość produktów oraz wkłada w to całe swoje serce. Podstawowa zasada - uczciwość, zaufanie i solidność. I to naprawdę widać. Szczerze mogę wam polecić zakupy w Ekogram i szczerze mogę wam polecić ich produkty. Szybka dostawa i kontakt to wielki plus, no i bardzo duży wybór produktów. Ja jak najbardziej jest na tak i daje dużą szóstkę z plusem. 




41 komentarzy:

  1. pysznie, zdrowo, lekko, ale pożywnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie to wygląda, chyba muszę zrobić coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zaprzyjaźniłam się z cukinią i faszerowaną i taką w potrawce (przesmażoną i duszoną). Inspiracji nigdy za wiele ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja cukinię uwielbiam i wykorzystuje na wiele sposobów :-)

      Usuń
  4. Pieczone warzywa uwielbiam. Pysznie ją nadziałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy takie faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym taką wcięła teraz:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie fajne apetyczne danie

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealny obiadek na lato! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka, ostatnio właśnie myślałam o takiej nadziewanej cukinii ^_^

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, uwielbiam faszerowaną cukinię, ale nigdy nie próbowałam nadziać ją kaszą. Fajna odmiana!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe nadzienie do cukinii. Warto eksperymentować w kuchni, bo można osiągnąć sukces w postaci pysznych, nowatorskich dań :)
    Pysznie Marzenko. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Krysiu masz rację, dziękuje i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  12. bardzo lubię bulgur i dość często gości w mojej kuchni :) super nadziana cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko t danie wygląda świetnie!
    moja cukinia właśnie zakwitła;)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm, ale bym pojadła kaszy bulgur :) apetycznie wygląda ta cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale się zgrałyśmy, u mnie też faszerowana cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny przepis! Uwielbiam cukinię muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie spróbuję tak "nadzianej" cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super fajny pomysł na obiad :) Bardzo lubię nadziewane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetyczna propozycja. Kiedyś często robiłam faszerowana cukinie,a teraz jakoś o tym zapomniałam...

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzięki za pyszną podpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepisów na faszerowaną cukinię nigdy za dużo, więc Twój zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam cukinię! A z nadzieniami zawszę coś kombinuję :) muszę takie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Gosiu, danie jest naprawdę pyszne :-)

      Usuń
  23. Bardzo lubię cukinię w takiej wersji :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Chętnie bym się do Ciebie wprosiła na takie danie Marzenko. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Aguś, będzie mi bardzo miło cię gościć :-)

      Usuń
  25. Uwielbiam to danie :) Ja zawsze faszeruje kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rewelacyjny obiad i piękny talerz (jako bloger nie mogłem nie zwrócić na to uwagi;)) :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.