5/05/2018 8

"Zielona spiżarnia" recenzja książki


Moim wielkim marzeniem jest własny domek z kawałkiem ogrodu pełnego drzew owocowych, krzaków porzeczek i borówek amerykańskich, swój własny zakątek ziół i warzyw. Nie ma nic przyjemniejszego jak wyjść w każdej chwili przed dom i nazrywać świeżych owoców czy warzyw i aromatycznych ziół. Może kiedyś moje marzenie się spełni a póki co sadzę mój mały zielnik na balkonie. To chociaż taka namiastka tego wszystkiego. I kiedy trafiła do mnie książka "Zielona spiżarnia" Karoline Jonsson moje marzenie znowu odżyło i do ze zdwojoną siłą. 




Autorka książki wyprowadziła się na wieś i tam założyła swój warzywnik, posadziła drzewa, zbudowała szklarnię, sadzi, dogląda i zbiera, żyje w naturalnym rytmie. I podpowiada nam jak możemy to zrobić sami nawet w mieście. Podpowiada nam jak na balkonie czy małym ogródku wyhodować wspaniałe rośliny, które będziemy wykorzystywać w naszej kuchni. 




 Książka jest podzielona na kilka części:
- wstęp
- grządki
- szklarnia
- sad
- ogródek ziołowy
- dziki ogród




W książce chodzi o siłę roślin i o to, co nam dają. Podstawę przepisów stanowią rośliny, nie ma tutaj produktów mlecznych czy mięsa, jajek. I o radość jaką daje samodzielna hodowla produktów. W każdej części autorka podpowiada jak założyć od podstaw np. grządki czy sad, jak zbudować potrzebne płoty czy przygotować glebę. Jak zasiać, jak pielęgnować, jak zbierać. Jak nawozić ekologicznie, jak przygotować własny kompost, jak podlewać, jak zbierać nasiona, jak pielęgnować drzewka, jak rozmnażać rośliny czy jak suszyć zioła. 




Są także w każdej części przepisy oraz jakie warzywa i owoce warto uprawiać. Przepisy są banalnie proste i opatrzone apetycznymi zdjęciami. Makaron z sosem śmietanowo-cytrynowym, ciasto marchewkowe, sałatka z nowalijek, lody śmietankowe z orzechów nerkowca z figami, jabłecznik czy mrożona herbata, chipsy gruszkowe z cynamonem, bulion warzywny w proszku, naleśniki z jagodami i wiele innych pysznych przepisów. 
Myślę, że ta książka to taki poradnik dla działkowca czy ogrodnika domowego oraz domowego kucharza, który lubi w swojej kuchni korzystać ze zdrowych produktów, które jeszcze na dodatek sam wyhodował. 


Tytuł - "Zielona spiżarnia"
Autor - Karoline Jonsson
Twarda oprawa, stron 152
Cena - 29,94 zł

8 komentarzy:

  1. Chętnie bym ją przejrzała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, ja też mam takie marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tej książki też nie znam, ale zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko ja nigdy nie marzyłam o ogrodzie i grządkach myślałam -drzewka i nic więcej;)
    nie będę wchodzić w szczegóły jak i dlaczego, ale teraz mam pełno ziół i swoich warzyw i nie wyobrażam sobie żeby było inaczej;D
    książki poszuka i chętnie sprawdzę co mogę jeszcze sobie dodać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! To coś zdecydowanie dla mnie :) Sama marzę o takim domku, ale póki co muszę pomieszkać w mieście i taki ogródek na balkonie byłby super :) Chyba zdecduję się na zakupienie tej książki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam takie samo marzenie jak Ty i w tym roku udało się w końcu je zrealizować. Postawiliśmy tunel i posadziliśmy pomidory, ogórki, paprykę, sałatę i rzodkiewkę. Mam też bazylię, szczypiorek i koperek. A na ogrodzie borówki, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłonki i maliny. Już myślę o kolejnych roślinach :)
    Życzę żeby i Tobie udało się spełnić te marzenia!
    A książka super :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.