5/11/2018 29

Drożdżowe bułki odrywane z marmoladą i kruszonką



Macie ochotę na pyszne bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką ? zapraszam was serdecznie. Ja takie buły upiekłam wczoraj bo dzisiaj spodziewam się gości a oni uwielbiają wypieki drożdżowe. Do tego pyszna kawka i już dzień jest cudowny. Takie bułeczki możecie podać na śniadanko z kubkiem mleka lub kakao, lub zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły. To takie małe, odrywane przyjemności. A że dzisiaj piątek to do kawki takie buły będą idealne. Smacznego i miłego dnia kochani. 



Składniki:

- 450 g mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 40 g cukru 
- 75 g roztopionego masła
- konfitura

kruszonka
- 20 g masła
- 20 g cukru
- 40 g mąki pszennej

- 1 rozbełtane jajko do posmarowania


Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę i wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać. 

Żółtka ubić na parze wodnej (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą) z cukrem, przestudzić. 

Do mąki wlać przestudzone żółtka oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto wyrobić przez kilka minut. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 

Formujemy kulki z ciasta, lekko je spłaszczamy, nadziewamy konfiturą i zamykamy formując kulki. Układamy je w foremce i  zostawiamy jeszcze na 30 minut, aby podrosły. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 30-35 minut.




29 komentarzy:

  1. Marzenko na drożdżowe ciasto zawsze mam ochotę. Wprost uwielbiam, więc łapie jedna i lecę robić torty na niedzielę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bułeczki mogłabym jeść bez końca, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. super wpis! Uwielbiam tutaj wracać, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie widziałam tak pięknych bułeczek. Marzenko one są idealne.. na wystawę ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotki, drożdżowe bułeczki szczególnie na słodko mogła bym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale śliczne :) Uwielbiam takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę takie bułeczki zrobić i ciągle coś... Teraz mnie zachęciłaś bardzo, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu zrób koniecznie, naprawdę warto :-)

      Usuń
  8. Pysznie wyglądają :) Szkoda że nie mogę zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na takie bułeczki to jest zawsze ochota :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam ochotę. Podaję adres...:) Uwielbiam drożdżówki, do tego kawa lub mleko i człowiek wie, że żyje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. CHhętnie bym się skusiła na takie pyszność :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie bułeczki. W Twoim wykonaniu prezentują się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm pycha - domowa drożdżóweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kubek zimnego mleka do tego i nic więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O tak takie ciacho miałoby wielu chętnych...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.