6/01/2018 21

Ciasto z truskawkami i rabarbarem


Dzień dobry moje słoneczka. Za oknem piękne słoneczko, ciepło i tak po prostu pięknie. A ja mam dla was na deser pyszne ciacho do kawki. Naprawdę pyszne. Powiem wam, że jak je upiekłam to w zasadzie prawie od razu zaczęliśmy je kroić, jeszcze lekko ciepłe, nie mogliśmy się powstrzymać. Tak nam smakowało i nawet nie wiem kiedy zniknęło, przyszli jeszcze znajomi na kawkę i w zasadzie dzisiaj już nie ma po nim śladu, zostało tylko wspomnienie tego wspaniałego smaku. Chyba będę musiała upiec kolejne. Koniecznie spróbujcie tego ciacha w takiej wersji, robiłam je jeszcze z malinami i borówkami, jest równie pyszne. Miłego dnia kochani, ja zmykam do pracy (niestety muszę dzisiaj) a wam życzę smacznego. 


Składniki:

ciasto
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

masa
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml śmietany 18%
- 4 białka
- 100 g wiórek kokosowych
- 500 g owoców - truskawki i rabarbar

Ciasto - wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ze sobą, masło najlepiej jak będzie zimne. Z ciasta formujemy kulki i dzielimy je na dwie części - 60% i 40%, wkładamy do woreczków. Większą część ciasta chowamy do lodówki a mniejszą do zamrażalnika. Ciasto powinni się chłodzić 1-2 godzin. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy na blaszkę (38x25 cm) i dociskamy dłońmi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na jakieś 20 minut, aby przestygło.

Przygotowujemy masę - białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę miksujemy. Wlewamy śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką, następnie wsypujemy wiórki i budynie, ponownie mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy,  układamy pokrojone truskawki i rabarbar. 
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na dużych oczkach i rozsypujemy na cieście. 

Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia.
Smacznego.





21 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo smakowicie i chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, chętnie porwałabym kawałek tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rozpłynęłam się... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne i na czasie ciasto -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sezonowe ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne połączenie smakowe! Bardzo podoba mi się przepis na masę,muszę koniecznie kiedyś wypróbować jeśli pozwolisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm.... Niebo dla podniebienia i cudowne smaki dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Wygląda bardzo smakowicie :) Do tego z moimi ulubionymi owocami - truskawkami, więc na pewno też smakuje doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zapiekłyśmy rabarbar z truskawkami pod kruszonką, więc możemy zrobić wymianę za to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Czas wypróbować to ciasto, bo kawa już stoi i czeka :)
    Prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super ciacho :) Częstuję się kawałeczkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj coś czuję, że bardzo bym się z tym ciachem zaprzyjaźnił :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczne to ciacho Marzenko i nie dziwię się że tak szybko zniknęło ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Najsmaczniejsze są te najprostsze, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.