6/06/2018 11

"Chleb" recenzja książki


Takiej książki właśnie potrzebowałam, w tej książce się po prostu zakochałam. Książka "Chleb" Jeffreya Hamelmana to prawdziwa biblia chleba. Autor książki jest piekarzem i dzieli się swoją wiedzą, poradami, wskazówkami z czytelnikami, zdradza swoje wszystkie sekrety dotyczące wypieków. Jest to wydanie nowe, uzupełnione (uwzględniające uwagi czytelników zebrane przez pięć lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania oraz polskie realia). 
Znajdziecie w niej dosłownie wszystko. Jest to książka zarówno dla osób, które już pieką chleby, bułki i inne wypieki jak i dla osób, które chcą dopiero zacząć swoją przygodę z wypiekami. 




Jaka jest sama książka - gruba i zawierająca mnóstwo informacji i przepisów. Brak w niej jakiejś wielkiej ilości kolorowych zdjęć - jest ich zaledwie kilka, dosłownie kilka stron - a jest ich prawie 500. Dzięki niej wszystko stanie się już jasne. Nauczycie się jak zrobić zakwas, jak go przechowywać, dokarmiać, jak przygotować ciasto na chleb, jak go mieszać, jak formować bochenki czy bułki, chałki (co ilustrują rysunki), jak wyrabiać ciasto, jakich składników użyć. 
No i przepisy, a tych jest cała masa - aż 140. Są przepisy na pieczywo na zaczynie zawierającym drożdże, pieczywo na zakwasie, pieczywo bez zakwaszanej mąki, różnego rodzaju bułki i ciasta, brioszki, obwarzanki, precle, pizzę, krakersy, focaccię, pieczywo plecione.




Bardzo mi się spodobał i zainteresował rozdział z przepisami na pieczywo plecione i techniki jego zaplatania - są bardzo dokładne rysunki i wszystko jest dobrze opisane. Najchętniej to bym się zamknęła na tydzień w kuchni i piekła, wyrabiała, próbowała bez końca - tylko kto to wszystko potem zje. Przepisy podane są przez autora w 2 miarach - jedna dla domowych piekarzy a druga dla zawodowych piekarzy, którzy pieką bardzo duże ilości chleba. 
Bardzo, ale to bardzo polecam wam tą książkę, naprawdę warto nauczyć się piec własne pieczywo i cieszyć się jego smakiem. To naprawdę nic trudnego a ile daje radości. Jest to najlepsza książka kucharska poświęcona pieczeniu chleba. 


Tytuł - "Chleb"
Autor - Jeffrey Hamelman
Wydawnictwo Buchmann
Miękka oprawa, stron 480
Cena - 49,99 zł

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajna książka. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. I można otworzyć domową piekarnie :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mając taka książkę, na pewno zaczęła bym piec chleby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu polecam. Jest naprawdę skarbnicą wiedzy 😃

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Kochana pieczesz super pieczywo, więc myśle że byłaby dla ciebie inspiracją 😃

      Usuń
  5. Nie ma przyjemniejszego zapachu, niż zapach pieczonego chleba. Warto kupić i się przekonać, czy z tej książki będzie chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna książka :) Warto kupić :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.