6/25/2018 27

Gofry bezglutenowe z cynamonem


Dzisiaj na śniadanie serwuje pyszne gofry, tym razem w wersji bez glutenu. Powiem wam, że wyszły po prostu wspaniałe, chrupiące i takie delikatne. Koniecznie spróbujcie takiej wersji. Ja podałam ze z domowym dżemem i sypkim twarożkiem, natknęłam się na niego ostatnio jak robiłam zakupy, jest bardzo fajny do posypania sałatek czy placków, gofrów i na kanapki. A w połączeniu z goframi i dżemem to dopiero jest mniam. Zresztą ja już jestem uzależniona od gofrów, dosłownie. Robię je średnio raz w tygodniu. Też tak macie ?
Miłego dnia kochani i smacznego.


Składniki:

- 3 jajka
- 200 ml kefiru
- 300 ml wody
- 100 ml oleju
- 200 g mąki gryczanej
- 130 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (wersja bezglutenowa)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu

- dodatki - domowy dżem truskawkowy, sypki twarożek

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je mikserem lub trzepaczką. Dodajemy kefir i wodę oraz olej, ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i cynamon, miksujemy. 

Rozgrzewamy gofrownicę. Łyżką nalewamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Podajemy z czym lubimy, owocami, syropem klonowym, dżemem, twarożkiem, bitą śmietaną, masłem orzechowym czy cukrem pudrem. 



27 komentarzy:

  1. Składniki wszystkie mam, chętnie wypróbuję ten przepis :) Robienie gofrów wciąga, ja najczęściej robię gofry na wodzie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne gofry :) Uwielbiam gofry z dodatkiem mąki ryżowej, zmienia ich konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę jakie pyszne to musi być :) Wieki nie jadłam gofrów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :) Podkradam jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i co? ;( Miałam zjeść coś zwykłego, a teraz chodzi za mną taki jeden... gofr, albo i dwa :)) Dżem jest, jeszcze tak bita śmietana, jak za dawnych dobrych czasów... PYCHA :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Też bardzo lubimy robić gofry z kefirem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :) Na bezglutenowego gofra zawsze chętnie się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.