Ciasto kruche z truskawkami


Sezon truskawkowy w pełni, chociaż dochodzą mnie słuchy, że truskawki już się pomału kończą. Robiliście już jakieś przetwory ? ja zrobiłam już kilka słoiczków dżemu i zamroziłam kilka woreczków z truskawkami. Zmiksowałam także truskawki z cukrem i przelałam je do kubeczków i włożyłam do zamrażalnika, będą takie pyszne lody. Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam kupować takie zamrożone, zmiksowane truskawki w sklepach, jejku jak one wtedy pysznie smakowały. I teraz też smakują, siadamy i skrobiemy sobie łyżeczką mus truskawkowy. No i upiekłam ciacho z truskawkami. Korzystałam z przepisu na ciasto z budyniową pianką, robiłam je już z różnymi owocami i za każdym razem wychodzi pyszne. Spróbujcie upiec właśnie z truskawkami, pycha. To ja zostawiam was z przepisem a sama lecę do pracy. Bardzo się cieszę, że to już dzisiaj piątek i zaczynamy weekend.  Miłego dnia kochani. 


Składniki:

- 420 g mąki pszennej (Kłos-Pol)
- 250 g zimnego masła
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru 
- 5 żółtek

- 5 białek
- 200 g cukru
- 2 budynie waniliowe
- 125 ml oleju słonecznikowego


Ciasto - do miski wrzucamy masło pokrojone na kawałki, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, cukier i żółtka. Wszystko zagniatamy palcami, tak długo, aż składniki się połączą ze sobą. Z ciasta lepimy 8 kulek i wkładamy je na godzinę do zamrażalnika.
Ja przygotowałam ciasto wieczorem i kulki schowałam do lodówki na całą noc a następnego dnia je dokończyłam.

Blaszkę smarujemy masłem, ścieramy 5 kulek ciasta na tarce na grubych oczkach. Rozprowadzamy równo i lekko dociskamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 20 minut. Następnie ciasto wyciągamy i zostawiamy, aby wystygło.

W tym czasie jak ciasto stygnie my możemy się zabrać za dalsze prace. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na kawałki.

Przygotowujemy piankę - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cały czas miksujemy.Następnie dodajemy proszek budyniowy i na koniec wlewamy olej. Powstałą masę przelewamy na ciasto i układamy na całej powierzchni truskawki.

Pozostałe 3 kulki ciasta również ścieramy na tarce na dużych oczkach i rozsypujemy na truskawkach.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki, studzimy ciasto przez 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem możemy je wyciągnąć.

Smacznego.







Komentarze

  1. Ja też słyszałam, że truskawki już się kończą. A szkoda. Są takie pyszne. Trzeba koniecznie jeszcze zdążyć zrobić smaczne desery, ciasta, koktajle... A niech będzie szaleństwo. Na weekend też upiekę ciasto z truskawkami. Pewnie też na kruchym spodzie. Takie są najlepsze.
    Miłego weekendu Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę pysznie wygląda to ciasto. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością ciężko odmówić takiemu ciachu xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka już mi leci! Z truskawkami musi być obłędne :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie, szkoda, ze sezon truskawek jest taki krótki ;/ Istnieje tyle przepisów z pysznym owocem. ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wygląda to ciacho☺

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie już pierwsza porcja dżemików zrobiona, a jeszcze z jedną chce zrobić, w zamrażarce na razie tylko jeden mały woreczek :/ Ciacho wygląda mega pysznie, u mnie delektujemy się murzynkiem i ciasteczkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio robiłam podobne tylko z serem w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super ciacho :) ja zamroziłam truskawki, a przetworów jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. ja juz żałuję, że truskawki są kończą, a ciacho wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasto na pewno smakuje obłędnie, no i te truskawki skradły moje serce :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  12. Też dochodzą mnie słuchy, że już gdzieniegdzie sezon truskawkowy się kończy. Przetworów jeszcze nie robiłam, na razie same ciasta, koktajle, pierogi itd. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda świetnie i na pewno tez tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.