6/13/2018 21

Sałatka, która skradła moje serce - panzanella



Miałam okazję ostatnio jeść pyszną sałatkę, która bardzo mi zasmakowała i postanowiłam podobną przygotować w domu. Nie wiem czy odzwierciedliłam wszystkie smaki i składniki, ale próbując każdy kęs powoli delektowałam się każdym aromatem. Sałatka jest dość prosta i pewnie można ją przygotować w różny sposób, dodając inne składniki. Ma w sobie to co kocham latem, pomidory, świeżą bazylię i oliwę. Robiłam ją już kilka razy i już wiem, że będzie ona należeć do moich ulubionych sałatek. A wy jedliście już taką sałatkę ? jeżeli nie to koniecznie ją zróbcie, naprawdę warto. 

Składniki:

- 1 długa bagietka
- kilka pomidorów najlepiej kolorowych (zwykłe lub koktajlowe)
- pół słoiczka suszonych pomidorów z oleju
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- kilka zielonych oliwek
- oliwa

sos
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz

Bagietkę kroimy w kostkę i polewamy ją oliwą i wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy. Pieczywo przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Grzanki wyciągamy i odstawiamy, aby przestygły.

Pomidorki kroimy na pół (jak mamy koktajlowe), jak mamy zwykłe to w kostkę. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Siekamy świeżą bazylię i dodajemy oliwki. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy przestudzone grzanki.

Przygotowujemy sos - w kubeczku mieszamy oliwę, musztardę, ocet, sól i pieprz. Polewamy nim sałatkę i podajemy, taka sałatka smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. Jeżeli chcecie ją podać później to zostawcie ją bez polewania sosem, polejecie tuż przed podaniem.




21 komentarzy:

  1. Już kilkakrotnie zetknąłam się z tym przepisem,ale sama jeszcze nie robiłam takiej sałatki,a z pewnością musi świetnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Często widuje ją na blogach ale nigdy nie jadłam. Twoja wyglada przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pycha, nie znałam tej sałatki, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, nie dziwię się, że skradła Ci serce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jaki świetny przepis. Sałatka z dodatkiem podpieczonej bagietki i z czosnkiem... to dopiero musi smakować. Chętnie zrobię taką sałatkę :)
    Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, panzanella w letni czas to jest pyszna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam o niej, ale nigdy nie jadłam :) Kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zrobię taką z pomidorkami koktajlowymi (takie bardziej mi smakują). Poza tym, sałatka "rzuca się w oczy" - wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej! Ten przepis to cudo! To jest takie danie, które można spokojnie podać na rodzinnym obiedzie i nie trzeba się martwić o nic więcej. W sumie to tak zrobiłam. Bliscy byli pod wrażeniem moich zdolności kulinarnych... Nie wiedzieli że cała zasługa leży praktycznie po Twojej stronie. :D Dziękuję, będę zaglądała częściej, pozdrawiam gorąco! :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno smaki świetnie się komponowały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy takiej nie jadłam, ale wygląda przepysznie :) Na pewno by mi bardzo smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda na prawdę imponująco!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Yummy :D Wygląda naprawdę rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetycznie wygląda :) Nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.