6/23/2018 23

Cukinia z kaszą i warzywami


Dzień dobry moje kochane słoneczka. No i mamy sobotę i weekend. Pogoda za oknem pochmurna i siąpi deszcz w tej chwili, zrobiło się chłodniej, ale ja się cieszę, odpoczniemy chwilkę od upałów i przyroda też odetchnie. Poza tym mam odrobinę zaległości w domu, więc sobie nadrobię to i owo. A dzisiaj przychodzę do was z propozycją pysznego obiadu, zrobiłam cukinię z kaszą. 
Chciałabym wam również polecić fajne produkty firmy Sys, znam je i używa od dawna i są naprawdę świetne. Nie zawierają w sobie zbędnych dodatków, konserwantów czy dodatku E, sama natura. Okazuje się, że bez problemu można stworzyć dania zdrowe i pyszne. Ja właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim wykorzystałam do obiadu i nadziałam nią cukinię. Mniam jakie to wyszło dobre. Taka kasza super smakuje sama w sobie, może stanowić pełnowartościowy posiłek, można z niej zrobić kotlety, zapiekankę, sałatki, co tylko chcecie. Zapraszam was na stronę Sys, zobaczcie co mają w swojej ofercie. A i będzie niespodzianka - od poniedziałku produkty Sys będziecie mogli sobie kupić w Lidlu, myślę, że warto skorzystać. 
Miłego dnia kochani, odpoczywajcie i cieszcie się sobą, i zostawiam tu także życzenia dla wszystkich tatusiów, oni dzisiaj mają swoje święto. 


Składniki:

- 6 niewielkich cukinii
- 1 czerwona papryka
- ser mozzarella
- sól, pieprz
- łyżka oleju

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy ją na pół wzdłuż, wydrążamy łyżeczką środek i miąższ drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę i razem z cukinią przesmażamy na patelni z łyżką oleju, dodajemy sól i pieprz do smaku. 

Do ugotowanej kaszy dodajemy przesmażone warzywa, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Kaszą nadziewamy cukinię. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika - temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 25 minut, sprawdzamy widelcem czy cukinia już zmiękła (to zależy od jej wielkości). Na sam koniec układamy ser mozzarella i zapiekamy jeszcze 5-10 minut. 
Smacznego. 




23 komentarze:

  1. Takie kolorowe danie, że nie można oderwać oczu. Teraz trzeba je tylko zrobić... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana zrobisz je w kilka minut. A poza tym zawsze możesz wpaść do mnie 😃

      Usuń
  2. Pyszności :) Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny letni obiad :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Faszerowana cukinia to coś co wręcz uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam produkty Sys. Są naprawdę smaczne. Można przygotować smaczne dania.
    Twój pomysł na połączenie kaszy z cukinią i dodatkami to świetna propozycja na smaczny obiad.
    Miłego weekendu Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu i cieszę się, że produkty ci smakują 😃

      Usuń
  6. Pysznie nadziana cukinia :) Na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na swojego bloga! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. kaszki nie znam, ale cukinie zjadałbym z każdym farszem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu polecam 😃 Jest pysznie i zdrowo 😃

      Usuń
  9. Mam w lodówce cukinię. Zaraz idę robić taką faszerowaną, mniamm

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, pożywnie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.