6/18/2018 25

Brownie z kaszą jaglaną


Dzień dobry słoneczka. No i mamy w końcu piątek, trzeba jeszcze dzisiaj iść do pracy, ale za kilka godzin zaczynamy weekend. No i co - coś słodkiego na weekend być musi. Ale mam dla was dzisiaj przepis na mega pyszne i zdrowe ciacho - brownie, ale z cudownym składnikiem jakim jest kasza jaglana. Ale cicho sza - to będzie nasza tajemnica, nikt nie musi wiedzieć, że to właśnie kasza jaglana jest schowana w tym pysznym cieście. Akurat dla mnie to nie jest problem bo kaszę jaglaną lubię, ale wiem, że wiele osób jej nie zje. A tu taka niespodzianka. I powiem wam, że tej kaszy nic a nic nie czuć w cieście. To jest po prostu pyszne brownie i już. Koniecznie spróbujcie takiej wersji słodkości, gwarantuję, że będzie wam smakowało. No i jest jeszcze jeden plus, brownie robi się naprawdę szybko. A inspiracją do stworzenia tego ciacha była dla mnie Ania. Zapraszam was na kawałeczek albo nawet dwa i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 200 g kaszy jaglanej (Risana)
- 400 ml wody
- szczypta soli
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g mąki orkiszowej
- 200 ml mleka
- 60 g oleju kokosowego
- 45 g kakao
- 4 jajka
- 120 g daktyli suszonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- garść orzechów - u mnie nerkowce


Daktyle zalewamy wrzątkiem i dostawiamy, aby zmiękły. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy najpierw wrzątkiem a potem ciepłą wodą, aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy 400 ml wody, dodajemy szczyptę soli i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (najczęściej na opakowaniu jest instrukcja jak długo gotować daną kaszę).

Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy 50 g czekolady i olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy, aby czekolada i olej się rozpuściły. Odstawiamy kaszę, aby przestygła. 

Do miski wbijamy jajka i je miksujemy, dodajemy mąkę ryżową i orkiszową, kakao, proszek do pieczenia oraz mleko i ponownie wszystko razem miksujemy. Dokładamy kaszę jaglaną i odcedzone z wody daktyle i wszystkie składniki razem blendujemy na gładką masę. Masa powinna być w miarę gładka, trzeba porządnie ją zblendować lub zmiksować w blenderze kielichowym. Jeżeli nie masz daktyli to dodaj cukier - ja wybrałam daktyle bo są zdrowsze. 

Masę przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i podsypaną mąką ryżową, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 45 minut. 

Upieczone ciasto wyciągamy i układamy na nim kawałki czekolady, wstawiamy ponownie na minutę do gorącego piekarnika. Następnie czekoladę rozsmarowujemy (powinna nam się ładnie rozpuścić) na całej powierzchni, posypujemy posiekanymi orzechami. 







25 komentarzy:

  1. Nie jadłam ale wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, skradnę Ci ten przepis. Brownie i kasza jaglana w jednym. Wspaniale. Chętnie zjem taki deser. Miłego tygodnia Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekałam na ten przepis, cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brownie, a ta wersja brzmi bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, aż jestem ciekawa jak smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kaszy jaglanej nie jadłam ale musze zrobić :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietne ciacho i zdrowe, pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brownie to brownie i zawsze będzie smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciasto Marzenko :) Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  10. z jaglanką jeszcze nie robiłam, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej wersji jeszcze nie piekłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglądaj, smaku ciekawa jestem bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł Marzenko. Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzenko wygląda super:) ciekawe jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam nigdy tego ciasta.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjny przepis :) Nie jadłam takiego ciasta, ale bardzo chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Ale boskie ciasto ! Aż slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam wszystko co zawiera gorzką czekoladę, a Brownie zwłaszcza. Im bardziej fit, tym lepiej. Biorę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko porywam kawałek i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo pomysłowe to brownie, aż jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda świetnie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam brownie z kaszy jaglanej! Mam swoja ulubiona wersje ale twoja rowniez bardzo apetycznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  23. czekolada działa na mnie jak lep na muchy :P uwielbiammmm

    OdpowiedzUsuń
  24. O, musi być pyszne! Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko :D Muszę sobie w końcu zrobić takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.