4/18/2018 19

Fit serniczki z daktylowym spodem


Ostatnio chodziło za mną coś słodkiego. Przejrzałam szafki kuchenne i lodówkę i postanowiłam zrobić jakiś deser na zimno. Padło na serniczki, które bardzo często robię dla chłopaków ale w formie ciasta na zimno. Przygotowałam także spód - podobny jak robię przy kulkach mocy. Powiem wam, że powstał tak pyszny deser, że aż nie można się mu oprzeć i nie zjeść od razu dwóch sztuk. Takie serniczki robią się bardzo szybko, są łatwe i są fit deserem. Jest to świetny pomysł na deser podczas ciepłych dni, fajnie smakuje i orzeźwia. Spód jest słodki za sprawą daktyli a masa kwaskowata. Koniecznie spróbujcie takich słodkości. 
Ja zostawiam was z przepisem a sama lecę na rehabilitacje i ćwiczenia. Życzę wam miłego dnia i smacznego. Dajcie znać czy serniczki wam smakowały. 


Składniki:

- 80 g daktyli
- 50 g wiórek kokosowych
- 30 g orzechów ziemnych
- 35 g płatków jęczmiennych (użyłam Sonko)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka masła orzechowego

- 500 g twarogu półtłustego
- 2 galaretki pomarńczowe

Daktyle przełożyć do miski i zalać je wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na 20 minut. Orzechy ziemne drobno posiekać. 

Galaretki pomarańczowe zalać 300 ml przegotowanej, gorącej wody i przestudzić.

Do miski wsypać płatki jęczmienne, orzechy, wiórki kokosowe, olej i masło orzechowe. Dodać odsączone z wody daktyle i wszystko razem zmiksować blenderem. Tak powstałą masą wyłożyć foremki silikonowe na muffinki - u mnie 15 sztuk. 

Twarożek miksujemy blenderem, dodajemy wystudzoną galaretkę i ponownie miksujemy na gładką masę. Masę wylewamy do foremek z wylepionym spodem i schładzamy w lodówce, moje serniczki wstawiłam do lodówki na całą noc. 

Następnie wyciągamy serniczki z foremek i zajadamy. Przechowujemy w lodówce. Jeżeli chcecie można dodać do masy owoce. 
Smacznego. 




19 komentarzy:

  1. chętnie bym spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł na spód ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczki na takim fajnym spodzie to prawdziwa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny, oryginalny przepis, chętnie go wypróbuję. będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. O moje klimaty :) bardzo lubię takie maleńkie deserki. I jakie piękne,idealne gładkie z wierzchu Ci wyszły Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze i do tego fit ! Porywam jeden serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny i pomysłowy przepis :) Sernik lubią chyba wszyscy, a spód inny niż wszystkie, nada im ciekawego smaku i oryginalności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie spody! Nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie się zapowiada:-) Koniecznie zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotki, teraz za mną chodzi coś słodkiego, gdy je zobaczyłam ❤

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie eleganckie! muszą byc pyszne, uwielbiam tego typu spody :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie urocze :) Uwielbiam takie mini wersje!

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie się poczęstuję tymi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super te serniczki, spód na pewno fajnie się komponuje z wierzchem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! Ale to wygląda! A smakuje pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  16. proste serniczki i w dodatku fit - coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.