Filet na kanapki



Bardzo lubię robić własne dodatki na kanapki. To takie proste i pyszne. Wystarczy zamarynować mięso i je upiec. Coraz więcej moich znajomych tak robi, bo to co jest dostępne w sklepach przeraża. Możemy dodać przyprawy jakie lubimy i cieszyć się smakiem. Mój Junior bardzo lubi kanapki z takim dodatkiem, domową wędliną. Pyszne śniadanko w zasięgu ręki. Pamiętajcie także o konkursie z Folwark, macie czas do końca tygodnia.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki remulady duńskiej 
- 3 łyżki wody

Wykonanie:

Mięso przekładamy do miski. Przygotowujemy marynatę - w kubku mieszamy pieprz, przyprawę do kurczaka, wyciśnięty ząbek czosnku, sos sojowy, remuladę i wodę. Zalewamy nią mięso i nacieramy dłońmi, tak aby pokryła całość. Wstawiamy na noc pod przykryciem do lodówki. Następnie pieczemy w woreczkach do pieczenia lub naczyniu z pokrywką przez godzinę w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy, rozrywamy worek i zostawiamy na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Chowamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce. 




Komentarze

  1. Fajniutkie to mięsko do kanapek :)) Mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł. Ja też, jeśli tylko upiekę mięsko to zawsze część przeznaczam na wędlinę do chleba. A kurczaczka też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też wolę mięso sama "obrobić" bo jakość wędlin przeraża. Kupuję dobry drób, ale robię go bez żadnych szmerów-bajerów. Podsmażam w towarzystwie odrobiny soli i pieprzu. Wszelkie gotowe przyprawy, sosy zawierają konserwanty i wzmaczniacze smaku - jakiś czas powiedziałam im DOWIDZENIA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ale kochana nie wszystkie, można znaleźć takie zdrowe :-)

      Usuń
  4. super! proste a smaczne... i w dodatku zdrowsze niż te sklepowe wymysły :)
    :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka kanapka smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam filet z kurczaka na kanapkach, często serwuje sobie wędzony. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha pomysł :) CO prawda częściej robię indyczy, ale to też drób :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Samodzielnie przygotowane mięska na kanapkach smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kanapki z domową wędlinką to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na taką domową wędlinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam taką domową wędlinę to dopiero ma smak, nie to co ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.