Zębacz w towarzystwie warzyw


No to jest - zębacz w roli głównej. Po raz pierwszy mam do czynienia z tym "potworkiem". Najpierw zwiedziłam zakątki wiedzy szukając informacji co to jest ten zębacz i jak najlepiej go przygotować. Nie powiem miałam małe obawy jak to wszystko wyjdzie i jak będzie smakował. Ale nie taki diabeł straszny jak go malują. A więc przejdźmy do sedna sprawy.
Jakiś czas temu trafiły do mnie smakowite ryby z Delikatesów Rybnych Gadus. Znalazł się tam między innymi właśnie zębacz. Delikatesy Rybne Gadus to firma zajmująca się połowem i obróbką ryb morskich. Znajdziecie tam ryby zarówno świeże jak i mrożone a także wędzone. Dla każdego coś pysznego. Posiadają delikatesy rybne w Warszawie i Trójmieście. A wracając do zębacza - to ryba bardzo urodziwa, gatunek ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych. Pływa sobie w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych morzach - także w Bałtyku. Ja dostałam filet z zębacza co mnie bardzo ucieszyło bo wyczytałam, że jak jest ze skórą to nie fajnie pachnie. Należy przed przyrządzaniem zawsze ją zdjąć. Wiele osób o tym nie wie i jak kupi rybę ze skórą to się zniechęcają. Ja postanowiłam mojego zębacza upiec w piekarniku w towarzystwie warzyw. Jaka jest w smaku - bardzo zdecydowana. Ma soczyste i zwarte mięso po upieczeniu. Filet nie zawiera ości. Nam ogólnie zębacz smakował, chociaż powiem, że smak ma inny niż ryby jakie do tej pory jadłam, jest taki bardzo rybny. Z warzywami komponował się znakomicie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g filetu zębacza (z Delikatesów Rybnych Gadus)
- 1 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy do ryby
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
- olej
- cytryna do skropienia ryby

Wykonanie:

Rybę przyprawiamy przyprawą do ryby, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zostawiamy na godzinę. Ziemniaki myjemy i kroimy na części, marchewkę obieramy i kroimy w słupki, czosnek na pół, por kroimy na paski. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ziemniaki, marchewkę i por oraz czosnek. Polewamy olejem i posypujemy solą i pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut, 180 stopni. Następnie wkładamy rybę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przekładamy na talerze, rybę skrapiamy cytryną. 








Komentarze

  1. Cudowne danie. Pyszne, aromatyczne, zdrowe, ... Zębacz jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie małam okazji próbować takiej ryby, ale danie wygląda wspaniale! Aż zrobiłam się głodna, smakowita rybka

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam zębacza, ale wczoraj spacerując po Wrzeszczu zobaczyłam właśnie ich sklep i nawet byłam zła,że nie trafiłam tam w zwykły dzień, mogłabym kupić rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam zębacza i pierwsze o nim słyszę ;) Ale wygląda zacnie wśród tych warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, bardzo fajna ryba. Szkoda że ciężko ją dostać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie ta rybka wygląda:)
    wspaniałego tygodnia!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze tego stworka ;) chętnie bym spróbowała... pyszne danie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zębacza jeszcze nigdy nie jadłam, danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ryby. Ten przepis musi być pyszny.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Rybka z warzywami, coś wspaniałego! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najpierw warzywa, a potem tylko dokładamy rybę. Tak właśnie lubię najbardziej. Zębacza jeszcze nie piekłam, ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Teraz mamy chrapkę na takie zębacza w warzywach :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa ta rybka! Muszę się za nią rozejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę bliżej poznać tego zębacza, bo fajnie się zapowiada :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.