Gofry z chleba tostowego z nadzieniem


Jestem pewna, że każdy z was lubi gofry. A może przygotować je z chleba tostowego. Nie trzeba przygotowywać ciasta, w kilka chwil mamy pyszne danie. Pomysł na wykorzystanie chleba do gofrów widziałam w programie kulinarnym w telewizji. Postanowiłam spróbować co z tego wyjdzie. Moja wersja jest na słodko, ale tutaj można poszaleć i zrobić takie gofry w wersji wytrawnej, z szynką, serem czy jakąś pastą. Nie ma tu ograniczeń. A smakują wspaniale i super wyglądają. To kto się skusi na takie goferki.

Zapraszam :-)


Składniki:

- kilka kromek chleba tostowego
- serek ricotta
- 2-3 świeże figi
- miód - najlepiej w postaci płynnej
- orzechy nerkowca i pekan - po jednym na porcję

Wykonanie:

Rozkładamy kromki chleba tostowego. Połowę z nich smarujemy serkiem ricotta - jak nie macie takiego serka może być inny do smarowania, ale o naturalnym smaku. Układamy plastry fig na serku i kładziemy po jednym orzechu nerkowca i pekan. Możecie także użyć orzechów włoskich. Przykrywamy posmarowany chleb pozostałymi kromkami - suchymi. Układamy je w opiekaczu - gofrownicy i pieczemy, aż zrobią się rumiane.
Możemy udekorować plasterkami fig i polać miodem lub syropem klonowym. Tak przygotowane gofry możecie podać na śniadanie, deser czy nawet obiad. Bardzo fajnie wyglądają i smakują. Możecie nałożyć do środka domowego dżemu, zapiec i posypać cukrem pudrem, dzieci będą zachwycone, zresztą nie tylko one.
Smacznego.


Komentarze

  1. Jak działał mój toster to robiłam takie a la gofry w wersji wytrawnej na przyjęcie. Wszystkim smakowało i ... się podobało. Ale Twoje słodkie, to bym nawet teraz zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tak kiedyś - super pomysł i dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne tościki, świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna wersja :) na takie śniadanie chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne,bardzo mi się podoba ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń

  6. Boskie te gofry, że nie wspomnę o zdjęciach, która są cudne - pozdrawiam Halina :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś moją inspiracją, a raczej Twoje dzieła! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajeczne gofry! Ale zrobiłam się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam gofry a w połączeniu z figami to musi być "niebo w gębie".

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł Marzenko:) muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śniadanie na wypasie! Uwielbiam takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale świetny pomysł na nadziewane gofry :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł :) Nie wpadłabym na to, aby nadziać tak gofry, super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. też robię podobne:) są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba bym na to nie wpadła. To takie gofry można zrobić? Super :) Z pewnością smakują fajnie. Pięknie je podałaś :) No i te figi... Pozdrawiam wieczornie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam ale z innymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie sądziłam że z takiego chleba można zrobić gofry ;-) wyglądają znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Genialne! Choć ja teraz dietetycznie z kcalmarem:) Może będzie to dla Ciebie inspiracja:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Przesmacznie wyglądają <3 MMMMM <3 Rewelka <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow!! Podziwiam za kreatywność! Uwielbiam gofry, takie z tostowego chleba na pewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają przecudownie i nawet nie mam pytań jak smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Całe wieki nie jadłam gofrów! Oj będę musiała to nadrobić. Twoja propozycja wyśmienita <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale super pomysł! :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow z chleba tostowego jeszcze nie robiłam. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  25. super pomysł na odmienione gofry:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszności! Chyba przestanę Ci odwiedzać, bo po każdej wizycie robię się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. takie inne, ciekawe, chętnie wypróbuję kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jaki fajny pomysł. :-) Wyglądają wyśmienicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie no! Rewelacyjny pomysl! Podkradam pomysl Moje chłopaki będą zachwycone! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Takiej wersji gofrów jeszcze nie widziałam! Ciekawy pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.