Makaron z sosem brokułowym, ryż cappuccino i książka Jemy zdrowo i smacznie

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj mam dla was dwa super przepisy, które pochodzą z ciekawej książki, którą ostatnio dostałam "Jemy zdrowo i smacznie". Sama książka zawiera 120 prostych i smacznych przepisów dla każdego. Są tam przepisy na śniadania i przekąski, zupy, obiady i kolacje, pasty i pasztety, zdrowe smakołyki i sałatki. Jest to druga książka od jemyzdrowo.eu
Przy każdym przepisie są dostępne zamienniki, są oznaczenia przy przepisach wegańskich, wegetariańskich i bezglutenowych, są podane wartości odżywcze. Przepisy są bardzo ciekawe i proste do przygotowania z ogólnie dostępnych składników, a dania możecie dowolnie modyfikować. No i te przepiękne zdjęcia, coś co ja bardzo w lubię w książkach kulinarnych. 
Mam dla was dwa przepisy z tej książki - makaron z sosem brokułowym i ryż na mleku o smaku cappuccino. Zapraszam i życzę wam miłego dnia i polecam wam tą książkę. 


MAKARON Z SOSEM BROKUŁOWYM

Składniki:

- 400 g makaronu pełnoziarnistego - u mnie spaghetti
- 500 g brokułu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g parmezanu
- 50 g rukoli
- 100 g posiekanych orzechów włoskich - u mnie pekan
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente, odcedzamy. 

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy. Następnie przekładamy do kielicha blendera i dodajemy ząbki czosnku, oliwę, szczyptę soli i pieprzu oraz parmazan. Wszystko razem miksujemy około 2 minuty, tak aby w sosie nie było zbyt dużych kawałków warzyw. 

Makaron mieszamy z sosem, posypujemy rukolą i posiekanymi orzechami. 




RYŻ NA MLEKU O SMAKU CAPPUCCINO

Składniki:

- 400 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 55 g surowego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mocne espresso
- szczypta soli
- łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko, ekstrakt z wanilii, espresso i miód, dodajemy szczyptę soli i cynamon. Dodajemy ryż i zagotowujemy, dusimy na średnim ogniu, aż ryż zmięknie. 

Ryż przełożyłam do szklaneczek, podałam z owocami i posiekanymi orzechami. 

Do przygotowania takiego dania możecie także użyć ryżu jaki wam zostanie np. z obiadu, wystarczy przełożyć go do garnka wlać mleko migdałowe i chwilkę podgrzewać. 







Wpis powstał we współpracy z jemyzdrowo.eu.







Komentarze

  1. Świetne, lekkie danie przygotowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki makaron zjadłabym z prędkością światła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie makarony uwielbiam, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron z sosem brokułowym jadłam, ale bez dodatku orzechów. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne i lekkie dania. Super książka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron mnie przyciągnął!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, na pewno wykorzystam! Zastanawiałam się nad zakupem tej książki, jednak teraz korzystam z cateringu i codziennie dostaję zdrowe, ciekawe posiłki o odpowiedniej kaloryczności, a jestem tak najedzona, że już na podjadanie nie ma miejsca ;) Ale stronę zapisuje i będę tu często zaglądać!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.