Tarta z frużeliną owocową i wiśniami i bezą

 


Tarta z frużeliną owocową i wiśniami, bezą, orzechami i czekoladą poleca się do kawki. Mówię wam jaka ona wyszła pyszna, musicie koniecznie taką zrobić. Jak nie macie frużeliny to może być domowy dżem, super pasuje jabłkowy lub takie jabłka jak do szarlotki. Wiśnie we własnym soku - ja miałam takie domowe ale możecie dać także inne owoce. No i ta beza, czekolada i orzechy na wierzchu, obłęd. Zapraszam i życzę smacznego i miłego wieczorku. 


Składniki:

ciasto
- 330 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 120 g masła
- 90 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki zimnej wody
nadzienie
- 400 g frużeliny owocowej lub gęstego dżemu, marmolady plus słoik wiśni we własnym soku
piana
- 3 białka
- 150 g cukru
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo
- 40 g czekolady
- łyżka mleka
- garść orzechów brazylijskich


Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone masło. Zagniatamy ciasto, pod koniec wlewamy wodę i jeszcze raz wszystko zagniatamy.

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spod i wykładamy ciasto, wylepiamy ciastem także boki do połowy wysokości. Ciasto nakłuwamy widelcem j chowamy do lodówki na godzinę. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy ciasto przez 25 minut, grzanie góra dół. 

Następnie ciasto wyciągamy i zostawiamy na 15 minut, aby przestygło. Wykładamy frużelinę owocową wymieszaną z wiśniami (wiśnie oczywiście odsączamy na sitku). 

Ubijamy białka z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy małe beziki na cieście. 

Pieczemy ciasto jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180. Studzimy ciasto. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka. Polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto przechowujemy w lodówce.






Komentarze

  1. Ogólnie to ja uwielbiam tarty, a ta prezentuje się obłędnie! . :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, wygląda obłędnie. Aż zrobiłam się w środku nocy głodna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam zbytnio za słodkim, ale zrobiłem tą tarte i wyszła super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.