Placki ziemniaczane

 


NAJLEPSZE PLACKI ZIEMNIACZANE !!! SPRÓBUJ

Dzień dobry. Dzisiaj mam dla was mój ukochany przepis na obiad - placki ziemniaczane, które mogłabym jeść niemal codziennie i z różnymi dodatkami, na słodko lub na wytrawnie. Lubię z cukrem, jogurtem, same bez dodatków, odsmażane na drugi dzień na patelni z jajkiem, z gulaszem mięsnym, z mielonym kotletem, z warzywami a nawet z owocami. Każdy ma swój sprawdzony na nie sposób, ja zazwyczaj robię je na oko, ale dzisiaj macie dokładny przepis z odmierzonymi składnikami. 

Częstujcie się !!! miłego dnia wam życzę. 

Składniki:

- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- pół łyżeczki soli
- 1 cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę także. Wszystkie składniki miksujemy w mikserze na gładką masę. 

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. 

Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placki na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.