Świąteczne potrawy z twistem

Świąteczne potrawy z twistem – sprawdź nasze propozycje


[wpis sponsorowany]


W Twoim domu co roku na wigilijnym stole pojawiają się te same potrawy? I choć z utęsknieniem czekasz na święta i smak dobrze znanych dań, to marzy Ci się także drobna odmiana? Mamy na to sposób! W tym roku, poza ulubionymi potrawami, zaserwuj bliskim także świąteczne nowości. Może w przyszłości odkrywanie nowych smaków stanie się Waszą tradycją?

Galette z kapustą i grzybami, czyli francuski zamiennik klasycznych pierogów


Galette to okrągłe, chrupiące ciasto, które zazwyczaj we Francji serwuje się z wytrawnym, pikantnym nadzieniem. W świątecznej odsłonie warto podać je z klasycznymi dodatkami, czyli suszonymi grzybami i kiszoną kapustą. 

Do przygotowania ciasta na galette potrzebne będzie:

• 1 szklanka mąki pszennej; 
• 80 g zimnego masła; 
• 1 jajko; 
• 1 łyżka śmietany; 
• ½ łyżeczki soli; 
• ½ łyżeczki cukru. 

Przygotuj też suszone grzyby (najpierw trzeba je namoczyć), kapustę kiszoną, cebulę i czosnek. Po przesmażeniu na sporej patelni (dobrze w tym celu stawiać przede wszystkim na komplety patelni, z których łatwiej wybrać odpowiednią) i doprawieniu będą stanowiły pyszny, świąteczny farsz.

Jak zrobić ciasto? Prosto na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki i siekaj nożem do uzyskania w miarę spójnej konsystencji. Następnie zagnieć ciasto w kulę, włóż do miski i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Na środek wyłóż farsz tak, aby brzegi ciasta pozostały wolne (zagnieciesz je do środka). 

Gotowe galette umieść na blaszce i zapiekaj w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. Ciasto powinno ładnie się zrumienić.


Pstrąg łososiowy w panierce orzechowej


Zamiast klasycznego karpia w tym roku na wigilijnym stole może znaleźć się miejsce dla innych ryb – np. pstrągów. Podane z orzechową panierką będą naprawdę pyszne! Takie ryby możesz tradycyjnie usmażyć (zależnie od typu kuchenki sięgnij po patelnie na indukcję lub gaz). Warto jednak spróbować także wersji z piekarnika. 

Do przygotowania panierki potrzebne będą:

• 30 orzechów laskowych; 
• 6 orzechów włoskich; 
• 30 pistacji; 
• skórka otarta z 1 pomarańczy; 
• 2 kromki czerstwego chleba; 
• sól, pieprz, oliwa. 

Wszystkie składniki panierki przełóż do blendera. Miksuj do uzyskania ulubionej konsystencji.

Teraz sprawdź swój komplet garnków i wybierz naczynie do zapiekania. Ułóż w nim rybę i posyp panierką. Zapiekaj w 190°C przez 10 minut. 

Kawałki pstrąga możesz też obtoczyć w panierce i tradycyjnie usmażyć na patelni.


Słodkości, które zastąpią klasyczny makowiec? Spróbuj makowych zawijańców!


W najprostszej wersji makowe zawijańce wykonasz z gotowej masy makowej oraz ciasta francuskiego! Masę makową rozsmaruj na płacie ciasta i zwiń całość w roladę. Pokrój na mniejsze kawałki, przełóż na blaszkę i zapiecz. 

Jeśli jednak masz nieco więcej czasu, postaw na pyszne zawijańce drożdżowe. Do ich przygotowania potrzebne będzie:

• 3 szklanki mąki; 
• 2 jajka; 
• 30 g świeżych drożdży; 
• 3 łyżki cukru; 
• 1 szklanka mleka; 
• ½ łyżeczki soli; 
• 50 g rozpuszczonego masła; 
• masa makowa albo 1 szklanka maku, 1 jajko, 50 g masła, ⅓ szklanki cukru i bakalie (po 30 g posiekanych migdałów, orzechów włoskich i rodzynek). 

Na początek przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 100 ml ciepłego mleka oraz po 2 łyżki mąki i cukru. Wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. 

Po tym czasie dodaj rozczyn do przesianej mąki. Połącz z resztą składników na ciasto i wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Mak zalej wrzątkiem i pozostaw na 30 minut do parzenia. Odcedź, zmiel 3-4 razy. Dodaj pozostałe składniki masy i dobrze wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt prostokąta. Wyłóż na niego masę makową i zwiń w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180°C przez ok. 30 minut.

Choć wigilijne tradycje są silnie zakorzenione i nie sposób wyobrazić sobie świąt bez niektórych potraw, warto też próbować nowych. Dzięki temu poznasz zupełnie inne smaki! I kto wie? Może odkryjesz połączenia, które od tego roku staną się Twoimi ulubionymi?

Komentarze

  1. Badzo ciekawe inspiracje. Może z czegoś skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba skorzystam co do ryby. Teść by mi nie wybaczył gdyby nie było tradycyjnych pierogów, a dobra atmosfera przede wszystkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten pstrąg brzmi smacznie. Nigdy takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czas leci a ja jeszcze nie myślałam co będę gotować. Szukam inspiracji

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę usiąść i pomyślec co będę robić. Na pewno chcę zrobić coś innego i nowego

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.