Sernik pistacjowy z jabłkami i kruszonką

 


Dzień dobry. Dzisiaj na salony wjeżdża obłędny w smaku serniczek z jabłkami. Mówię wam jak on smakuje, no obłęd.

Ja wam tu tak go zostawię… częstujcie się. Pięknego dnia i smacznego.


Składniki:

Spód ciasta 
- 300 g herbatników i 60 g roztopionego masła

Sernik 
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g pasty pistacjowej
- budyń waniliowy

Dodatkowo 
- 2 jabłka i 1,5 łyżeczki cynamonu

Kruszonka 
- 50 g masła, 60 g cukru, 80 g mąki pszennej

Lukier - 3 łyżki soku z cytryny, cukier puder

Przygotowanie:

Ciasteczka miksuję na pył i mieszam z roztopionym masłem. Tortownice (26 cm) wykładam papierem do pieczenia - spód i boki. Wykładam ciasteczkową masę i rozprowadzam łącznie z bokami. Chowam do lodówki.

Jabłka obieram i kroję w kostkę. Chwilkę podprażam na patelni i mieszam z cynamonem. Przygotowuje kruszonkę - mąkę mieszam z cukrem i masłem.

Twaróg mieszam w misce z cukrem i pastą pistacjową, śmietanką i jajkami oraz budyniem. Przekładam masę serową na ciasteczkowy spód. Układam jabłka. Posypuje kruszonką. Sernik wkładam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piekę godzinę, następnie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Sernik zostawiam na godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i chowam na całą noc do lodówki - lub na 3-4 godziny.

Następnie polewam lukrem - sok z cytryny mieszam z cukrem pudrem aż uzyskam konsystencję jogurtu. I już można jeść.




Komentarze