Follow by Email

niedziela, 29 marca 2015

Babka z kisielem




Zrobiłam babkę, powiem Wam szczerze, że nie piekłam za bardzo babek, kiedyś zrobiłam z mamą na święta babę drożdżową a tak jakoś nie ciągnęło mnie to tego rodzaju ciasta. Zobaczyłam u Ani przepis na babkę z kisielem, przepis pochodzi od Ewy i postanowiłam ją zrobić.
Powiem Wam, że wyszła pyszna, wilgotna z moim ulubionym cytrynowym posmakiem. Rewelacyjny pomysł na świąteczny stół. Mam już dwie babki, które polubiłam, tą z kisielem i z majonezem. Pewnie jeszcze odkryje jakieś swoje ulubione smaki jeżeli chodzi o babki.

Babkę podałam na zestawie od Porcelana Bogucice z filiżanką herbaty. 

Zapraszam na kawałeczek :-)


Składniki:

- 175 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki soku z aroni
- cukier puder 

- orzechy pekan i żurawina do ozdoby

Przygotowanie:


Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier i cukier z wanilią, miksujemy na puch. Dodajemy mleko i miksujemy, dodajemy mąkę, proszek i kisiel i miksujemy i na koniec wlewamy rozpuszczone masło i miskujemy. Na koniec wrzucamy skórkę z cytryny i mieszamy łyżką. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni, grzanie góra-dół przez 45 minut. Wyciągamy formę i chwilkę studzimy, następnie wyjmujemy babkę na talerz. Polewamy lukrem - do kubka wlewamy sok z cytryny i aroni i dodajemy tyle cukru pudru, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim babkę i ozdabiamy orzechami i żurawiną.



















43 komentarze:

  1. Piękna babka, wygląda na taką wilgotną. Również robiłam kiedyś z kisielem i była bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta ucierane z kisielem. Są pyszne :)
    Babka wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piekłam babki z kisielem. Twoja baba wygląda bardzo ładnie. Imponująco. Ja też co rusz nowe smaki poznaję i tak się lista powiększa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja tak naprawdę dopiero teraz odkrywam tajniki bab :-) ta zdecydowanie jest moim faworytem :-) pyszna, wilgotna z cytrynową nutką :-)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie i słodko :) U nas babka z kisielem truskawkowym zrobiła się dziwnie zielona :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Znowu nowa babka, której nie piekłam, święta muszą potrwać dłużej żebym wszystkie zdążyła upiec ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak :-) żeby czasu było więcej to bym wypróbowała kilka propozycji :-)

      Usuń
  6. wyśmienita ta babka :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tę wypróbuję na pewno, i się Tobie pochwalę, bo baby mnie nie lubią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam taka pierwszy raz :-) i z pewnością nie ostatni :-) smacznego :-)

      Usuń
  8. jak ta babka pięknie wygląda! aż mi się chce ją upiec... tylko że babki nigdy mi nie wychodziły :(
    jak upiekę to Ci powiem :)
    :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj kochana, jestem pewna że Ci wyjdzie :-)

      Usuń
  9. Pięknie Ci Marzenko wyszła i pięknie ozdobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie, ale z kisielem to chyba nie dla mnie (zjadłabym go oddzielnie :P) :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczna świąteczna propozycja...

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak wspaniale wi dostojnie wyglada, musi byc pyszna

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Renatko a jaka pyszna :-) tak jakoś szybko zniknęła :-)

      Usuń
  14. Kilka dni temu robiłam babkę z kisielem, z innego przepisu i też bardzo mi smakowała:) Na pewno wkrótce opublikuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyprobuje na swieta napewno jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczna babka, w sam raz na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu a jaka pyszna :-) zostało już po niej wspomnienie :-)

      Usuń
  17. Zaciekawiłaś mnie tą babką! Muszę taką zrobić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja przepadam za babkami, a kisielowa jest jedną z moich ukochanych :)
    Twoja wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Babka wygląda bardzo apetycznie chce się jej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. WIOSNA JEST TAKIM OKRESEM KIEDY NASZE UMYSŁY I SMAKI POTRZEBUJĄ CZEGOŚ WIĘCEJ ....A TWOJA BABUSZKA... WYGLĄDA TAK KOLOROWO.PATRZĄC NA NIĄ ..ROBI SIE WESOLO I SMACZNIE...

    OdpowiedzUsuń
  21. Upieklam dzisiaj i właśnie kończymy. Ta babka to jeden że smaków mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  22. Stary przrpis, ale babka jak marzenie

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajny przepis, śliczna babka :) Znam i uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi