Follow by Email

środa, 1 kwietnia 2015

Bułki zajączki



Tak mi się spodobały bułeczki zajączki, że postanowiłam je zrobić raz jeszcze, tym razem innym sposobem i z innego przepisu. Pomysł znalazłam na blogu u Asi. Co prawda nie wyszły mi takie ładne, ale zapewniam Was, że są pyszne. Z domowym dżemem zjedliśmy je na śniadanie. Jak będę je robiła kolejny raz z pewnością wyjdą ładniejsze. Bułeczki zrobiłam z połowy porcji.


Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 180 ml mleka
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży

- jajko do posmarowania bułeczek
- rodzynki na nos
- siemie lniane na oczy

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do temperatury max 37 stopni i rozkruszamy w nim drożdże z cukrem. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, dodajemy miękkie masło, jajko i wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Ja wyrobiłam w moim thermomix (pozycja interwał 1,5 minuty). Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny, aby wyrosło. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiamy ponownie. Z ciasta robimy 4 większe kulki, cztery mniejsze i 4 malutkie. Z większych kulek robimy długie ruloniki i zwijamy w slimaka, ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie z mniejszych kulek robimy głowę, nacinamy w połowie i lekko rozchylamy uszy, przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do tułowia. Z malutkich kuleczek robimy ogonki i przyklejamy do tułowia z boku. Z rodzynek robimy nos - mocno wcskamy w środek głowy a z siemienia robimy oczy. Posypujemy ziarenkami. Na uszach robimy małe wgłębienia nożem. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem. Z podanych składników wyszły 4 bułki. 
Bułki zostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły i pieczemy je w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, grzanie góra dół, przez 20 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce. 















59 komentarzy:

  1. Śliczne Ci wyszły Marzenko te zajączki.. Idealne na świąteczny stół

    OdpowiedzUsuń
  2. Są śliczne. Świetny pomysł na takie smaczne dekoracje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale śmieszne:)))) Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się zastanawiam czy to zajączki, ptaszki czy może kotki :-)

      Usuń
  4. Piękne wyszły te zajączki,aż chce się schrupać taką bułeczkę odrazu;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak to Ci ładne nie wyszły?!
    Wyszły urocze :) wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super :) prześliczne :) i pomysłowe Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zajączki są piękne, w sam raz na Wielkanoc;)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smaczne te zajaczki, a do tego urocze :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fajniutkie te zajączki, pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  10. Są prześliczne Marzenko, udały Ci się i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obie wersje bułeczek są świetne i śliczne.
    Idealna będzie taka bułeczka włożona do koszyczka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne zajączki :) idealne na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko jakie urocze szaraczki.....cudne, :)) buziole

    OdpowiedzUsuń
  14. Urocze :) zapewne smaczne..... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Należę do osób, które "jedzą oczami" i te bułeczki pochłonęłabym w mgnieniu oka, wyglądają suuuper! Świetny pomysł na święcony chlebek do koszyczka, spróbuję wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. śliczne, pasowałyby do koszyczka ze święconką:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczne! Ja tez mam w planach ale nie wiem czy dam rade zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  18. dzieci na pewno były zachwycone takimi bułeczkami :) sama jedną bym chętnie zjadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że nie tylko dzieci były zachwycone :-)

      Usuń
  19. bomba te bułeczki :)
    moja córcia byłaby zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  20. ale świetne, urocze Marzenko:)) cudownie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetne są! Też się do takich przymierzam i do tych co poprzednio robiłaś też (zrobię z całej porcji ciasta pół jednych i pół drugich) ale w piętek wieczorem żeby do święcenia jakieś wytrwały:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo zajączkowo u Ciebie. Te też są super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spodobało mi się robienie takich bułeczek :-)

      Usuń
  23. Są przeurocze!!! Wesołych Świąt Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny dodatek do święconego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie fajne zajączki przykicały na blog :) Korzystając z okazji Wesołych Świąt życzę i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale śliczne świąteczne bułeczki! Pięknie Ci wyszły!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Chętnie zjadłabym taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Śliczne są i na pewno też świetnie smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi