Follow by Email

czwartek, 23 kwietnia 2015

Szarlotka pysznie nadziana



Uwielbiam ciasta z jabłkami, latem zrobiłam sobie spory zapas pulpy jabłkowej, super do ciasta czy do naleśników i placków. Miałam ochotę na coś słodkiego do kawki, więc zrobiłam szarlotkę i pysznie ją nadziałam. Takie ciasto smakuje zawsze i chyba każdemu, można je podać na ciepło z lodami, bitą śmietaną czy sosem z owoców. Możliwości jest mnóstwo. 

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g ksylitolu + 4 łyżeczki do jabłek
  • 20 g płatków migdałowych
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 słoiki domowej puply jabłkowej
  • 1 kisiel cytrynowy + 4 łyżki wody
  • 2 łyżki prażonych ziaren Cynamonowy Raj
  • 2 łyżki prażonych zieren Migdałowy Przylądek
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Do miski wkładamy mąkę, masło, ksylitol, żółtka, proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. 
Blaszkę - tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut. 
Pulpę jabłkową wkładamy do garnka, ja mam domową - słoiczki wielkości jak po marchewce z groszkiem - takie większe niż od dżemu, podgrzewamy, dodajemy ksylitol - 4 łyżeczki, cynamon, żurawinę i płatki migdałów oraz ziarenka cynamonowe i migdałowe. Kisiel cytrynowy rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody i wlewamy do ciepłych jabłek, gotujemy jeszcze chwilkę mieszając. Odstawiamy, aby przestygły. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i mieszamy.
Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej, wykładamy jabłka i ścieramy na wierzch pozostałe 3 kulki na tarce. Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Ja pod koniec włączyłam termoobieg na 10 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił.














39 komentarzy:

  1. Kisiel cytrynowy, prażone ziarna, cynamon. To musi być wspaniała szarlotka. Zresztą szarlotki są moim zdaniem doskonałe pod każdym względem, lekkie, smaczne- nie sposób ich nie lubić. Ja osobiście uwielbiam i najczęściej zaczynam je robić jak dojrzeją pierwsze papierówki. Chociaż teraz także można się pokusić o takie pyszne ciasto. Lubię takie placuszki ze ścieranym ciastem na górze.
    Pozdrowieńka i miłego dnia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Madziu, smakują zawsze :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Szarlotkę bardzo lubię. Wpraszam się na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię szarlotki-przepyszne ciasto, i tyle jest sposobów na ich urozmaicenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak smacznie wygląda, że zachciało mi się takiej szarlotki... ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotkę uwielbiamy a Twoja jest tak urozmaicona, że nic tylko wprosić się na chociaż mały kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, z tymi ziarenkami musi cudownie chrupać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak mnie odwiedzić :-)

      Usuń
  8. takie nadzienie w szarlotce to jest to co lubią tygryski :):):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. nie no, na tego bloga nie wolno wchodzić bo człowiek w kompleksy popadnie :) :)
    Rewelacyjna szarlotka- szczególnie z takimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż czuję ten zapach!!! Wpraszam się do Ciebie, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wygląda. Ja również uwielbiam ciasta z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Do szarlotek dodajemy zawsze mega dużo cynamonu :D Uwielbiamy takie ciacha :D Twoje wygląda bardzo słodko i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dzisiaj wszyscy kuszą mnie szarlotkami! aż chyba zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  14. kusząca dla mnie szczególnie na ciepło z gałką lodów... och, zjadłabym tak pysznie nadzianą!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno nie jadłam żadnej szarlotki, super wygląda, od razu bym zjadła jeden kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie szarlotka musi się pojawić przynajmniej raz w miesiącu :-)

      Usuń
  16. taki domowy zapas musu jabłkowego jest na wagę złota! i później można piec takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak są jabłka to już mnie masz :) Poproszę kawałek chyba że już nie ma? :( Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio na nowo zakochałam się w ciastach z jabłkami, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj tak szarlotka sprawdzi się zawsze, wszędzie i każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kusząca szarlotka :) Częstuję się kawałkiem, bo warto! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. faktycznie.. nadziana pysznościami <3 i to bogato!

    OdpowiedzUsuń
  22. Szarlotka jest idealna na każdą okazję!

    OdpowiedzUsuń
  23. Doskonała! Zapisuję przepis i sobie upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaka pyszna szarlotka :) Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi