Follow by Email

niedziela, 13 września 2015

Makaron z pesto



Zapraszam na pyszny i szybki obiad, powstaje dosłownie w kilka minut. Makaron z pesto z pewnością jest wszystkim znane. Sposobów przygotowania jest wiele, można dodać różne składniki i eksperymentować ze smakiem. Ja dzisiaj zrobiłam tradycyjne zielone pesto z bazylią. Bardzo je lubię, a pesto wykorzystuje nie tylko do makaronu. Świetnie się sprawdza także jako smarowidło na kanapki czy dodatek do mięs. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- makaron spaghetti
- duża garść  świeżej bazylii (bardzo duża)
- 3-4 ząbki czosnku
- 50 g orzeszków ziemnych bez soli
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- 50 g sera grana padano (lub innego, twardego i aromatycznego sera, może być parmezan)
- ok 100 ml oliwy

Wykonanie:

Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe i ziemne i wrzucamy je do miski. Dodajemy świeżą bazylię, starty ser, oliwę, czosnek, sól, pieprz i miksujemy blenderem na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy oliwy. Na patelnię wykładamy pesto (na 3 osoby wystarczą 4 łyżki) i czekamy, aż zrobi się ciepłe, dodajemy makaron od razu z wody i dodajemy jeszcze 3 łyżki wody z garnka, w którym gotował się makaron. Mieszamy i przekładamy na talerze. Oczywiście możemy jeszcze posypać startym serem.









26 komentarzy:

  1. Pycha, nie ma jak domowe pesto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie wstawiłam rosołek, dopijam kawę i się wq....na klawiaturę bo mi się psuje. To straszne ale wykańczam dwie w ciągu roku....:)) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszczy makaron :) Ja również lubię pasto, jest takie charakterystyczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny makaron! Jak oryginalnie podany ;) miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron z domowym pesto, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pesto to mój ulubiony dodatek do makaronu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Love your outfit. You look amazing.

    http://www.2016handbag.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe pesto jest najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mój rekord - niecałe 12 minut na przygotowanie takiego makaronu;) Ekspresowe danie, a smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ! Nie dość, że danie błyskawiczne to jeszcze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie mieszanki :) I bardzo mi się podoba dodatek orzeszków piniowych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmmm.... uwielbiam włoską kuchnię :) Pomyśleć, że pinoli wysypują się z szyszek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Klasycznie, prosto, szybko i pysznie. A jak wspaniale zaprezentowałaś na deseczce :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kolejne danie u mnie z serii "zjedz sobie sama" ale i tak uwielbiam:)
    pysznie Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla mnie rewelacja! Ja makaron mogę jeść o kazdej porze:)
    miłego niedzielnego popołudnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, moje ulubione pesto, taki makaron mogłabym jeść bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Domowe pesto najlepsze :) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi