Follow by Email

sobota, 2 kwietnia 2016

Pizza inna niż wszystkie


Dzisiaj kochani zapraszam was na pizzę, ale pizzę inną niż wszystkie. Pizzę przygotowaną z gotowej mieszanki do wypieki spodu z siemieniem lnianym. Zawsze sama robię ciasto na pizzę, ale tym razem postanowiłam spróbować gotowca. Do odważnych świat należy. Powiem wam szczerze, że byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie w smaku to ciasto. Robi się je naprawdę szybko, można przygotować obiad dla rodzinki lub danie dla przyjaciół dosłownie w godzinę. Chciałabym was zapoznać z produktami firmy e-condimenta. Ja sobie dokładnie przejrzałam ich ofertę produktową i mogę ją wam z czystym sumieniem polecić. Zajrzyjcie i zobaczcie co mają. Znajdziecie tam wiele przypraw - naturalnych, gotowych mieszanek do przygotowania pizzy czy naleśników, ryże, sosy. W ofercie znajduje się także domowa dieta pudełkowa. Dla każdego coś dobrego, do wyboru, do koloru. I co najważniejsze - bez wzmacniaczy smaku, aromatów i chemii. Ja zrobiłam wczoraj na obiad pizzę. I jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, pizza smakuje wspaniale. Ciasto jest świetne. Wystarczy dodać kilka składników i już, mamy gotowe danie. Oczywiście możemy sami przygotować ciasto i sos, ale czasami takie rozwiązania są bardzo pomocne, tym bardziej, że składniki są naturalne. Takie rozwiązanie jest dobre dla zabieganych osób, które nie mają czasu na długie gotowanie, dla osób, które nie za bardzo radzą sobie w kuchni, w zasadzie dla każdego. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 150 ml wody + łyżka oliwy
- 100 g sera żółtego
- 1 czerwona papryka
- 3 garście kukurydzy
- kilka malutkich korniszonów
- 3 łyżki sosu bolognese

Wykonanie:

Mieszankę wsypać do miski, dodać wodę i oliwę, zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem na 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie przygotować sos bolognese (wystarczy wymieszać sos z wodą i chwilkę gotować, aby zgęstniał). Przestudzić. Paprykę pokroić w kostkę a ser żółty zetrzeć na tarce.
Rozwałkować ciasto i przełożyć na blaszkę, u mnie taka okrągła z dziurkami (specjalna do wypieku pizzy). Rozsmarować na cieście 3 łyżki sosu, ułożyć paprykę, kukurydzę, ogóreczki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut, grzanie góra-dół. Po 10 minutach posypać serem żółtym i dalej piec. Po upieczeniu pizzę posypać rukolą, podawać z sosem. 

Podaje skład mieszanki do wypieku pizzy - mąka orkiszowa pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, siemię lniane, drożdże suszone, fruktoza, sól morska, błonnik, oregano.

Sos bolognese - pomidor w proszku, mąka ziemniaczana, inulina, mąka owsiana, fruktoza, sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, cebula, czosnek, oregano, pieprz, tymianek, kminek. 











22 komentarze:

  1. Jestem zachwycona Twoim ciastek - kruche, cienkie takie jak lubię najbardziej! :-) Do tego te pyszne dodatki,mmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka wersja dla zabieganych,ale w odróżnieniu od gotowych dań na zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty nawet pizzę potrafisz magiczną zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Mówię to ja - pizzoholiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasami taka wersja "na szybko" ratuje człowiekowi życie ;)
    Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to wygląda.... obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat,, moja dieta pudełkowa,, ;) nie obejmuje tej mieszanki :/ pizza wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta mieszaka musi być wspaniała, raz dwa i pizza gotowana.
    A jeszcze jakie wspaniałe dodatki. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki spód z siemieniem lnianym to ciekawa propozycja. Dawno nie robiłam domowej pizzy. Wieki nie jadłam. A takie smaki są najlepsze. Nie może oczywiście zabraknąć mocy ulubionych dodatków :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak sprytnie i szybko. Goście dzwonią i jak tylko są w drzwiach to pizza już gotowa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wgląda super smacznie. Warto mieć taką mieszankę w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybko i smacznie, z chęcią bym spróbowała takich gotowców :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajnie, że mimo gotowca mieszanka jest zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo, bardzo ciekawa jest ta mieszanka na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda baaardzo apetycznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa ta mieszanka do wypieku. Ale mi ochoty na pizzę narobiłaś .

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nir słyszałam o gotowym cieście do pizzy ale warto wiedzieć! A pizza wyglada smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Jasne, fajnie jest samemu ciasto pizzowe zagniatać, ale taka mieszanka też się przydaje! Nie raz nie ma się ochoty na zbyt intensywne kucharzenie i wtedy jest jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi