Słodka księżniczka


Zrobiłam wspaniałe ciacho, po prostu wyszło tak pyszne, że nawet nie wiem kiedy zniknęło. Poczęstowałam wczoraj nim gości, jedli, zachwalali i sobie dokładali. I nie ma nawet kawałka, dobrze, że wcześniej zdążyłam zrobić zdjęcia. Bardzo lubimy ciasta z kremem i zauważyłam, że to właśnie one cieszą się największą popularnością. W tym cieście smaki się nawzajem wyłamują, słodki i kwaśny, nuta kokosu z nutą cytryny i porzeczki. Całość smakuje wprost idealnie. Ciacho jest naprawdę szybkie do zrobienia i łatwe, trzeba tylko poczekać, żeby się schłodziło w lodówce. Za oknem słoneczko i zapowiada się wspaniały weekend, ja zostawiam was z ciastem i biegnę dalej, kilka spraw czeka do załatwienia. Miłego dnia :-)

Zapraszam :-)

- 1 l śmietany kremówki 30%
- 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
- 4 wafelki kokosowe princessa
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- puszka kajmaku
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 opakowanie krakersów
- 2 duże opakowania herbatników (400 g)
- łyżka masła do wysmarowania blaszki (38x25)

Wykonanie:

Blaszkę smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i układamy kolejną warstwę herbatników. Kolejnym składnikiem jest kajmak, rozsmarowujemy go na herbatnikach. Do misy miksera wlewamy 500 ml dobrze schłodzonej śmietany i miksujemy, pod koniec miksowania dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy, aby składniki się połączyły. Do tej masy wrzucamy pokrojone w kostkę 3 wafelki kokosowe. Mieszamy i wykładamy masę na rozsmarowany kajmak. Na to wykładamy krakersy. 
Galaretkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej, przegotowanej wody. Chwilkę studzimy, ale naprawdę chwilkę, bo szybko się ścina (w tym czasie miksujemy pozostałą śmietanę, tak jak pisze niżej).
Do tej samej misy miksera wlewamy kolejną porcję śmietany (500 ml) i ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Połowę śmietany rozsmarowujemy na krakersach a do reszty dodajemy przestudzoną (chwilkę dosłownie) galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę mikserem. Następnie wykładamy śmietanę z galaretką. Dekorujemy wierzch ciasta kawałkami wafelka kokosowego, co nam został. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. 







Komentarze

  1. Fantastyczne ciasto Marzenko i do tego bez pieczenia! Nic dziwnego że tak szybko zniknęło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglada wysmienicie.Na jakiej wielkosci blache sa te skladniki???Dziekuje z gory na odpowiedz!

      Usuń
    2. Wyglada wysmienicie.Na jakiej wielkosci blache sa te skladniki???Dziekuje z gory na odpowiedz!

      Usuń
    3. Rozmiar blaszki jest przy składnikach 38x25. Polecam bo ciasto jest naprawdę pyszne. Pozdrawiam 😃

      Usuń
    4. Dziekuje bardzo za odpowiedz!Wlasnie zrobilam,jutro dzien proby:-)Robilo sie dosyc szybko i przyjemnie:-)

      Usuń
  2. Ciasta z kremem mają w sobie coś... uzależniającego :D Wygląda bardzo apetycznie, udanego weekendu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja się wcale nie dziwię, że zniknęło :) Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tytuł bardzo mnie zaciekawił i dobrze, że weszłam na Twojego bloga bo faktycznie super przepis :)
    Zapraszam do mnie! www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Choć do Ciebie mam baaardzo daleko to gotowa jestem się zebrać raz dwa i przemierzyć pół Polski, żeby takiego ciacha spróbować. Absolutnie moje smaki, w 100%. Jadłabym! A w dodatku takie piękne, białe i niewinne ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu bardzo bym się ucieszyła gdybyś mnie odwiedziła, naprawdę zapraszam :-)

      Usuń
  6. no po prostu majstersztyk...
    :***

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak od rana kusisz słodkościami? złapałaś mnie na to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodziutka ta Księżniczka. Proponuje powtórkę z wypieków. Niech inni też skosztuja. :-)
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślę nad powtórką i to poważnie :-)

      Usuń
    2. Dlugo jeszcze do powtorki. :( ???
      Maruda

      Usuń
  9. u Ciebie zawsze takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko to ciasto prezentuje się wspaniale. Pozdrawiam i miłej soboty życzę

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pyszne ciasto, wygląda wspaniale i do tego moje ulubione wafelki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie widziałam tak wspaniale wyglądającego ciasta, naprawdę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie, więc nie dziwi, że całe znikło :-) Sama chętnie bym zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tyle pysznych warstw, że nie można się opanować i zjeść tylko jednego kawałka :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ciacho Marzenko :) Po składnikach wnioskuję, że też nie przestałabym na jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No powiem ci kochana że ciężko poprzestać na jednym :-)

      Usuń
  16. Jak ja lubię takie słodkości-delikatności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowne, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudownie się prezentuje! Dla mnie bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale mi ochoty narobiłaś :) Rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. lubię takie ciacha z kremem bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow :) Aż mi w brzuchu zaburczało . Takim ciachem chyba każdego księcia można oczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Marzenka dałaś czadu z tym ciachem :)
    Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Aż strach spróbować ( żeby nie przesadzić z ilością kalorii ), moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj wierzę, że było takie pyszne! Wygląda obłędnie! Prawdziwa arystokratka, wśród ciast! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudowne ciacho, aż chciałoby się wprosić na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie znałam tego ciasta. Wygląda rewelacyjnie:)
    pycha:)
    ściskam Marzenko kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio to takie małe kombinacje smakowe :-) ale naprawdę udane :-)

      Usuń
  27. Ciasto prezentuje się pięknie ;D Istna bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wspaniałe ciasto Marzenko, muszę koniecznie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Podpisuję się pod wszystkimi, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  30. Marzenko ciacho wygląda obłędnie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo mnie takie ciasto kusi :) I do tego jaki wachlarz smaków! Masz pomysły, Marzenko! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Mmmm ale słodkości ;) trzeba kiedyś spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. To ciasto musiało być przepyszne sądząc po takim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Lubię kokosową Princessę ,a ciasto na jej wzór brzmi genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. U mnie w domu robi się podobn eciasto, ale nikt go tak cudnie nie nazywa !

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda rewelacyjnie, na pewno szybko znikło :D

    OdpowiedzUsuń
  37. ... aż mi w brzuchu zaburczało ;-) Wygląda świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. takie ciasta wprost uwielbiam. z kremem i o różnych warstwach. no i bez pieczenia czyli można przygotować prawie wszędzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ile wczesniej można zrobić ciasto jeśli impreza w sobotę? Musze jakoś rozplanować prace, bo mam osiemnastkę córki i duuużo gości ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko w czwartek wieczorem lub piątek rano możesz spokojnie zrobić. Tylko musisz cały czas je trzymać w lodówce. Udanej 18 :-)

      Usuń
  40. Dziękuję. Tak zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  41. Ksiezniczka pyszna .To ciacho to obled ono jest z wysokiej półki 🎄

    OdpowiedzUsuń
  42. Świetne ciasto! :-) Zapisuję na mojej długiej liście ,, do zrobienia ". :-)

    OdpowiedzUsuń
  43. Marzenko fajna nazwa i apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  44. ale fajne ciacho! kokos..porzeczka pycha

    OdpowiedzUsuń
  45. Ciasto nie za słodkie, nie za ciężkie - pomimo litra śmietany. Wyczuwalne smaki porzeczki i cytryny fajnie się komponują. Zrobiłam wczoraj na bal karnawałowy dzieci. Jedno co mnie zmartwiło to to że się troszkę rozlatywało ( stało w lodówce całą noc ! - nie było aż tak ładne jak u Ciebie na zdjęciu- nie wiem czemu. Najważniejsze że smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  46. MMMM....skusiłabym się na kawałeczek >:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.