Bułeczki drożdżowe na śniadanie


Uwielbiam piec domowe pieczywo, chleb piekę już cały czas. Dawno nie robiłam bułek, a zachciało nam się takich świeżych z samym masłem i miodem, no to wzięłam się do pracy. Przepis na te bułki krąży w naszej rodzinie od wielu lat, robimy z niego bułki, ciasta drożdżowe, makowce i strucle. Zawsze świetnie się sprawdza, a przepis ten wprowadziła moja ciocia Wiesia, której bardzo dziękuje. Buły z tego przepisu wychodzą wspaniałe, chrupiący wierzch i mięciutki środek, czego chcieć więcej. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 750 (lub zwykłej 500) + łyżeczka do drożdży
- 250 ml ciepłego mleka (max 37 stopni)
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 1 żółtko
- 3 łyżki oleju
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli

- białko do posmarowania bułek
- ziarna sezamu, siemienia, słonecznika do posypania

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozrobione widelcem żółtko, olej i szczyptę soli. Mleko lekko podgrzewamy - max 37 stopni i 100 ml wlewamy do kubka a resztę dodajemy do mąki. W kubku z mlekiem rozrabiamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki i odstawiamy na 15 minut. Rozczyn następnie przelewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto, składniki mają się dobrze połączyć. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 1,5-2 godziny, aby wyrosło. Następnie ponownie zagniatamy i formujemy wałek, który dzielimy na 8 części, najlepiej pokroić nożem. Z każdej części formujemy owalne bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy nacięcia na krzyż ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy ziarnami i pozwalamy bułkom jeszcze wyrosnąć około 20 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut do zarumienienia. Studzimy bułeczki na kratce.












Komentarze

  1. Pięknie wyglądają już sobie wyobrażam jak jem taką chrupiącą bułkę ze świeżym masłem i solą ;-) mhmm uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne bułeczki, aż ślinka leci :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na weekendowe śniadania, którymi możemy cieszyć się nieco dłużej :) Będę musiała wypróbować Twój przepis. Jesteś naprawdę świetną skarbnicą tradycyjnych (i nie tylko) przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudo! A ja przed śniadaniem jeszcze, cierpię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze swojskie bez ulepszaczy i spulchniaczy. Piekne Marzenko zrobiłaś bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka bułeczka i wiśniowa konfitura, ależ pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No, no, no... Marzenko, bułeczki jak z obrazka: rumiane, wyrośnięte, błyszczące...nic tylko jeść i mlaskać:) a Ty wiesz, że my ciasta drożdżowe uwielbiamy:)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki jak marzenie.. są cudownie śliczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają wspaniale! :-) Lepiej niż z piekarni :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale Twoi domownicy mają z Tobą dobrze. Takie pyszne drożdżowe bułeczki na śniadanko to pełnia szczęścia. Nie ma nic lepszego pod słońcem. Do tego masełko, konfitura, szklanka ciepłego mleka! Rozmarzyłam się :D Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Załapię się na jedną? Cudowne są! Rumiane, chrupiące, pyszne!!!
    Ja wczoraj upiekłam razowy chlebek z jaglanką i czarnuszka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne śniadanie miałaś :-) Aż Ci zazdroszczę. Bułeczki wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne bułeczki, pulchne i rumiane, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Och, takie ciepluchne prosto z piekarnika... Udane śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Przybieram się do upieczenia bułeczek albo chlebka mąkę odpowiednią już mam , ciekawy przepis myślę że wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  16. ale bym zjadła,taką cieplutką z dżemikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają niesamowicie apetycznie, chyba zaraz zamiast szyć, pójdę do kuchni :)
    Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie przepisy przekazywane od lat są zawsze super. Ja mam również takie przepisy. Między innymi na pączki. Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie i są pięknie wyrośnięte. Przepis wykorzystam w swoim domu Marzenko. Buziaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. A ja od wczoraj marzyłam o bułce drożdżowej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne :) Wyobrażam sobie ich smak z masą dodatków. Choć same w sobie już muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mogę tylko pomarzyć o takich bułeczkach na śniadanie. Wyglądają cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zapach i smak drożdżowych bułeczek o poranku czy można chcieć czegoś więcej ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja też uwielbiam i piec i jeść takie cudne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  25. Kiedyś muszę takie s;próbować zrobić. :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Wprost idealne na śniadanko :) cudne!

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękne jak malowane, uwielbiam takie ciepłe chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Chyba będą u mnie w weekend bułeczki według twojego przepisu:)
    Wyglądają przepysznie:)
    całuski

    OdpowiedzUsuń
  29. Do takiej bułeczki to teraz masełko, liść sałaty i ogórek! :D Mamusia nam takie kiedyś robiła :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Z tymi bułeczkami śniadanie musi smakować doskonale :))

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie ma to jak domowe pieczywo na śniadanie! Bułeczki wyglądają jak z piekarni:D

    OdpowiedzUsuń
  32. Wspaniałe bułki :D Z masełkiem idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  33. o jacie! jakie piekne! jutro mam dzien pieczenia... musze upiec ciasto, chleb... i na pewno upiekę tez te bułeczki! już mi ślinka cieknie :)
    :*******

    OdpowiedzUsuń
  34. Bułeczki wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie było mnie tutaj trochę, a tu widzę, że wielkie zmiany! Super
    Bułeczki pysznie wyglądaja- skorzystałam z przepisu i wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) cieszę się, że buły smakowały :-) i fajnie że jesteś :-)

      Usuń
  36. Zachwycające bułeczki śniadaniowe. Porywam parę :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Przepiękne! Przepis ląduje na liście "do zrobienia". Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  38. Mmm pewnie przepyszne :) A jak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  39. Własne bułeczki do jajecznicy z kurkami <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.