Masło z koperkiem i pietruszką


Dzień dobry kochani. Obudziło mnie dzisiaj piękne słoneczko, sobota, dzień wolny od pracy. No i czas na spokojne i rodzinne śniadanie, bez pośpiechu. Zrobiłam masło z koperkiem i pietruszką, często robię takie różne masła smakowe na kanapki, do tego wystarczą ulubione dodatki, ser czy wędlina, u mnie są to warzywa. Do tego pyszna kawka z pianką i rodzinne śniadanie gotowe. Możne je zjeść wspólnie przy stole, z uśmiechem rozmawiając o wszystkim i o niczym. Miłego dnia życzę i pogodnego, teraz zaczyna się już chmurzyć i zapowiadają opady deszczu, ja zostawiam was z pysznym śniadankiem a sama lecę pojeździć na rowerze.

Zapraszam :-)


Składniki:

- kostka masła (200 g)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 2 łyżeczki koncentratu koperku 
- 2 łyżeczki koncentratu pietruszki 

Wykonanie:

Kostkę masła kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do misy blendera, dodajemy ząbek czosnku, koncentrat koperku i pietruszki oraz szczyptę soli. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Maseczko przekładamy do pojemnika, słoiczka i wykorzystujemy na kanapki.Przechowujemy w lodówce. Ja przygotowałam kanapki z rukolą, ogórkiem zielonym i papryką. Ale można dodać jeszcze ser żółty, pleśniowy, wędlinę, pomidora, co tylko chcemy i lubimy. Takie masło możemy także wykorzystać do ziemniaków gotowanych czy pieczonych. 






Komentarze

  1. Za koperkiem jakoś nie przepada, ale masło wygląda obłędnie, ten kolor! Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam koktajle z dodatkiem pietruszki! Zawsze dodaję ją do soku z jabłek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne masełko Marzenko. Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię takie smakowe masełko, dużo czosnku i ziół:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychaaaaa
    uwielbiam takie kombinacje z masełkiem...
    miłej soboty :) :*********

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie kolorowe, zdrowe masełko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już czuję ten smak i aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie masło z domowym chlebem do tego musi być genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawdziwie wiosenne!
    Zrobie je po powrocie.
    Pozdrawiam Cie z Toskanii.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, bardzo lubię takie wiosenne masełka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musiało być bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne masełko. Kiedyś nie przepadałam za pietruszką, ale teraz lubię. A i dodatek koperku to super pomysł. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. takie smakowe masełka są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masła ziołowe bardzo lubię. Zastępują wszystkie dodatki. Takie masełko jest również idealne do pieczonych ziemniaczków :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.