Follow by Email

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Chleb mieszany na miodzie z oliwkami


Kolejny miesiąc i kolejne pyszne pieczenie w Sierpniowej Piekarni u Amber. Tym razem robiłyśmy chleb mieszamy na miodzie z oliwkami z przepisu z bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Chlebuś wyszedł naprawdę pyszny w smaku i bardzo aromatyczny, oliwki nadały mu fajnego posmaku i wilgotności. Polecam koniecznie spróbujcie tej wersji. U mnie zdecydowanie do powtórzenia. Kto ma ochotę na kromeczkę ?

Zapraszam :-)


Składniki:

- 240 g aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g siemienia lnianego
- 70 g mąki razowej żytniej
- 130 g mąki razowej orkiszowej
- 250 g mąki pszennej - dałam chlebową typ 750
- 1 łyżeczka soli (8 g)
- łyżka płynnego miodu
- 330 g + 20 g wody
- 18 czarnych oliwek - dałam 22 sztuki bo tyle było w słoiczku

Siemię lniane namoczyć w 20 g wody - na pół godziny przed wyrabianiem ciasta. Do miski przełożyć zakwas, dodać mąki, sól i miód. Dolać 200 g wody oraz namoczone siemię lniane, wszystko razem wymieszać łyżką, musimy to zrobić dość dokładnie, aby rozlepić sklejone ziarna siemienia.
Dodać resztę wody i ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin, najlepiej na noc - ja wyrobiłam ciasto rano i zostawiłam je na 6 godzin.

Z przygotowanego ciasta można odłożyć porcję na kolejny wypiek chleba (około 220 g) ja dałam do blaszki całość, zawsze odkładam wcześniej już dokarmiony zakwas bez dodatku ziaren, soli i miodu.

Ciasto przekładamy do keksówki - u mnie silikonowa - wysmarowanej olejem, możemy także wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny, przykrywamy oczywiście ściereczką.

Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny - ja piekłam razem z innymi rodzajami chleba w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, przez 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce.
Smacznego.


Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach:
Akacjowy blog
am. art kolor i smak
Apetyt na smaka
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Kulinarne przygody Gatity
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Polska zupa
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life





46 komentarzy:

  1. Super chlebek, nie piekę domowego chleba i bardzo żałuję, bo na śniadanie jak znalazł. Muszę się skusić i wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny!
    I taka chrrrupiąca skórka, mmmmm...
    Dziękuję za wyjątkowy sierpniowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda. Żałuję, że nie mogłam tym razem do Was dołączyć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebek. I oliwki naprawdę nadają mu charakteru i więcej smaku. Dziękuję za sierpniowe wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, mam nadzieję, że smakował tak jak mi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojajaj ale smakowity, szkoda że zapachu przez ekran kompa nie czuć ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ma wspaniałą strukturę i smak pewnie też :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie Ci się upiekł :)
    Cieszę się, że smakował :)
    Dziękuję za wspólny czas i do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekę chleb na zakwasie żytnim co tydzień, a Twój chlebek z oliwkami bardzo mnie zaintrygował. Jestem ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładny i ta apetyczna, wypieczona skórka...
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie się komponuje z tym serem i rzodkiewkami.
    Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny chlebek. Wyobrażam sobie jego zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przydałby się taki świeżych chlebek na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja tak dawno chleba nie piekłam.... Twój jest taki aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie Ci się upiekł !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam ani nie robiłam. Miód i oliwki - no, no. Ciekawa jestem smaku. Już po wyglądzie widzę jednak, że to coś pysznego! Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam domowe pieczywo, a taki chlebuś na pewno idealnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. my jesteśmy nie oliwkowi, ale chlebuś i tak mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie ma jak domowe pieczywo :) Ja ostatnio bagietki pieklam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Te domowe sa najpyszniejsze. Ale taki z miodem ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. pysznie wygląda, musi być bardzo aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Upiekł Ci się rewelacyjnie, dzięki wielkie za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Chleb prezentuje się mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniały wypiek ! Prawie czuję ten boski aromat, takiego świeżutkiego bochenka :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ależ apetyczny chlebuś! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo lubię domowe pieczywo.:-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mimo, że żadnego domowego chleba byśmy nie odmówiły to jednak z oliwkami do nas nie przemawia :P

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak ja bym takiego kromeczkę z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Chlebek rewelacyjny :) Musze taki przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pięknie Ci się upiekł :) Dziękujemy za wspólny czas i do kolejnej Piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Domowy chlebek to jest to! Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Przepyszny chlebek Marzenko:) podkradam kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  34. chlebuś prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

  35. Mam olbrzymią ochotę na taką kromeczkę szczególnie z żółtym serem i rzodkiewką - to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Oliwki trochę mi tu nie pasują ale chlebek wyborny:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Pięknie upieczony.Mój bez oliwek, bo nie przepadam, ale w sobotę mam imprezę i zastanawiam się czy go nie zrobić. Pozdrawiam i fajnie było razem pie, chociaż tylko wirtualnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi