Follow by Email

czwartek, 27 lipca 2017

Ciasto i pizza z wypiekacza do chleba SD-ZB2512 Panasonic


Witajcie kochani. Cały czas testuję wypiekacz do chleba SD-ZB Panasonic. Robiłam już w nim dżemy, kompoty, piekłam różnego rodzaju chleby a także wyrabiałam ciasto na bułki. Ten wypiekacz ma naprawdę dużo możliwości. Upiekłam w nim również ciasto z rodzynkami, żurawiną i orzechami. Urządzenie samo wyrobiło ciasto, potem ciasto sobie wyrastało i na koniec się upiekło. Wszystko w jednej maszynie, w zasadzie bez pomocy moich rąk. Ja tylko wsypałam wszystkie składniki i uruchomiłam program. 

Składniki:

- 350 ml wody
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 540 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 3 łyżki posiekanych orzechów

Do urządzenia wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier, sól i mąkę. Drożdże wsypujemy do pojemnika na drożdże a bakalie do pojemnika na bakalie. Uruchamiamy program 19 - do mieszania i wrastania ciasta. Jak urządzenie skończy swoją pracę uruchamiamy program 18 - pieczenie i czas 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z urządzenia i studzimy. 
Takie ciasto świetnie smakuje z kubkiem mleka lub herbatą czy kawą. 






W wypiekaczu do chleba również przygotujemy ciasto na pizzę. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do urządzenia i uruchomić program 19 lub program 28 - pizza. 


Składniki:

- 260 ml wody
- 560 g maki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 30 g świeżych drożdży

- sos pomidorowy
- kotlety mielone (pozostały mi po obiedzie i postanowiłam je dodać na drugi dzień do pizzy)
- 3 małe cukinie
- 3 pomidory
- 150 g sera żółtego
- świeża bazylia
- kilka pieczarek
- 2 cebule

Do urządzenia wlewamy wodę, dodajemy drożdże, mąkę, cukier i sól oraz oliwę. Uruchamiamy program 19 - wyrabianie i wyrastanie ciasta. 

Jak urządzenie skończy swoją pracę wyciągamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy podsmażone pieczarki, plasterki cukinii, pomidorów, kotletów mielonych oraz cebuli. Posypujemy posiekaną bazylią i startym serem żółtym. 

Ja swoją pizzę upiekłam na specjalnym kamieniu do pizzy, który najpierw nagrzałam przez 30 minut w temperaturze 230 stopni. Następnie położyłam pizzę i piekłam przez 8 minut.

Jeżeli nie macie takiego kamienia to upieczcie pizze na blaszce z piekarnika, temperatura 200 stopni - czas około 30 minut, grzanie góra-dół.

Gotową pizzę udekorowałam listami szczawiu czerwonego, może być także rukola. 








13 komentarzy:

  1. Ten wypiekacz bardzo mnie kusi, bo takie cuda pokazujesz z jego użyciem :) Musze zastanowić się nad zakupem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam inny wypiekacz, ale ciasto na pizze w nim wyrabiałam, super się sprawdziła maszyna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że ten wypiekacz ma nieskończone możliwości, coraz bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Naprawdę ciężko się oprzeć pizzy!
    Rewelacyjnie się prezentuje.
    Nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować!
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie stać mnie na takie urządzenia :(

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też dziś była pizza. Choć robiona tradycyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bochenek zabieramy na śniadanie a pizzę na obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi