Grillujemy z Henryk Kania




Dzień dobry słoneczka. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na kilka przepisów na grilla. W ostatni weekend zapakowaliśmy się w nasze autko i pojechaliśmy do moich rodziców w Bory Tucholskie. To przepiękne miejsce, pełne zieleni, pełne przestrzeni i spokoju. Mamy lato, więc grillowanie jest niemal obowiązkowe. Bardzo lubimy tak spędzać czas, z rodzinką czy znajomymi. Wykorzystujemy tradycyjne produkty - kiełbasy, kaszanki. 
Kładziemy na ruszt to co lubimy, tutaj nie ma ograniczeń, możemy eksperymentować ze smakami i dodatkami. Macie ochotę na coś pysznego ? zapraszam na grilla. 







Szaszłyki z ziemniakami


Składniki:

- 6 kiełbasek białych Henryk Kania
- 6 kiełbasek śląskich Henryk Kania 
- 1 kg ziemniaków


Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki, wkładamy je do garnka z wodą, solimy i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut i odcedzamy. Ziemniaki chwilkę studzimy i kroimy w dużą kostkę. 

Kiełbaski śląskie i białe kroimy na kawałki.

Potrzebujemy patyczki do szaszłyków, na przemian nadziewamy kiełbaski i ziemniaki. Szaszłyki kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy, aż kiełbaski się zarumienią wraz z ziemniakami. Trwa to tak średnio od 20-30 minut, wszystko zależy od wysokości w jakiej znajdują się nad żarem. Pozwólmy kiełbasce się wytopić a ziemniaki będą pyszne i chrupiące.  

Ważna rzecz - przed włożeniem szaszłyków musimy bardzo dobrze rozpalić grilla. Poczekać, aż węgiel lub brykiet się rozpali i nabierze koloru siwego i cały będzie zajęty żarem. Wtedy mamy pewność, że grill jest dobrze rozgrzany i grillowanie będzie udane. 










Kaszanka z kiszoną kapustą


Składniki:

- 1 kg kaszanki Henryk Kania
- 500 g kiszonej kapusty
- pieprz


Kaszankę kroimy w grubsze plastry, zdejmujemy osłonki. 
Kawałki kaszanki kładziemy na kawałek folii aluminiowej, nakładamy porcję kiszonej kapusty, posypujemy pieprzem i zawijamy folię. Takie paczuszki kładziemy na rozgrzany grill i dusimy 20 minut.











Komentarze

  1. Jakoś nigdy nie szalałam za kiełbaskami z grilla ale takie ziemniaczki to był zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię grillowane jedzonko, ale niestety w tym roku jeszcze nie miałam okazji tak odpoczywać i kosztować pyszności. Mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takiego grilla to bym się wprosila :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To najlepszy, zdrowy i smaczny sposób na spędzane weekendów. Fajnie jest odpocząć na świeżym powietrzu i wcinać potem te smaczne kąski, które się upieką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Same dobrocie! MNIAM!
    Miłego dnia i uściski

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na kaszankę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności Marzeno. Latem często gilluję- bardzo lubię taką formę spędzania czasu wolnego. I właśnie takie łączenie smaków i grillowanie nie tylko samej kiełbaski czy mięska najbardziej lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie kiełbasa na grillu to podstawa :) Markę znam i lubię !

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, najbardziej kuszą mnie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam grillowanie i również wybieram kiełbaski od Henryk Kania.

    OdpowiedzUsuń
  11. Taką grillowana kaszaneczkę to bym zjadła -:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszniutko aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z grilla to lubię chleb i ziemniaczki więc na pewno coś bym tam skubnęła u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kaszanka z kapustką to jest to! Pysznie Marzenko u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale grill na wypasie ;) Nabrałam ochoty na grillowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. same pyszności :) ja już czekam weekendu, bo chodzi za mną grillowana kaszaneczka :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.