Chleb i bułki i wypiekacz do chleba SD-ZB2512 Panasonic



Zapraszam was dzisiaj na dalsze testowanie wypiekacza do chleba SD-ZB2512 Panasonic. Urządzenie bardzo mi się spodobało i powiem wam szczerze, że bardzo często u mnie chodzi. Pieczę chleby, wyrabia ciasto na bułeczki. Szybko i bez problemu, wystarczy wsypać wszystkie składniki, włączyć odpowiedni program i już, a my w tym czasie możemy odpocząć lub zająć się czymś innym. Jak dla mnie super rozwiązanie. 

#experiencefresh #klubpanasonic

Upiekłam chleb z żurawiną- program 3. Do pojemnika wlałam 350 ml wody, wsypałam 1,5 łyżeczki soli i 1,5 łyżki cukru, dodałam 1 łyżkę masła i wsypałam  400 g mąki pszennej typ 500 oraz 100 g mąki żytniej typ 1400. Do dozownika na drożdże wsypałam 1 łyżeczkę suchych drożdży a do dozownika na dodatki wsypałam 100 g suszonej żurawiny. Wybrałam stopień przyrumienienia skórki średni oraz rozmiar chleba L. Włączyłam start i urządzenie zaczęło swoją pracę - czas 4 godziny. 







Chleb pszenno-orkiszowy z pestkami dyni - program 3. Do pojemnika wlałam 350 ml wody, wsypałam 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę cukru, dodałam 1 łyżkę masła i wsypałam  400 g mąki pszennej typ 500 oraz 100 g mąki orkiszowej. Do dozownika na drożdże wsypałam 1 łyżeczkę suchych drożdży a do dozownika na dodatki wsypałam 15 łyżek pestek dyni. Wybrałam stopień przyrumienienia skórki średni oraz rozmiar chleba L. Włączyłam start i urządzenie zaczęło swoją pracę - czas 4 godziny. 










W wypiekaczu do chleba przygotujecie ciasto na bułki, urządzenie ciasto wyrobi i ciasto w nim wyrośnie. Następnie należy uformować bułki, przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku.




Bułeczki - program do mieszania i wyrastania ciasta 19. Do pojemnika wlałam 300 ml wody, dodałam łyżkę miodu, 1 łyżeczkę soli oraz cukru, 540 g mąki pszennej typ 550. Do dozownika na drożdże wsypałam 1,5 łyżeczki suchych drożdży. Włączyłam start i urządzenie wykonało swoją pracę, a ja w tym czasie mogłam zająć się innymi rzeczami. 

Jak już ciasto wyrosło, podzieliłam je na 13 kulek i uformowałam takie podłużne bagietki, nacięłam każdą pośrodku, posmarowałam rozbełtanym żółtkiem i posypałam czarnym i białym sezamem.  Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekłam około 20 minut, aż bułeczki się ładnie zarumieniły.
Możecie uformować dowolny kształt i wielkość bułek.










Komentarze

  1. Bardzo lubię domowe pieczywo, a ten wypiekacz kusi mnie coraz bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam parę bułeczek na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu rewelacja! Bardzo mi się podoba ten wypiekacz.
    Chciałabym przetestować taki smak domowego pieczywa.
    Koniecznie - do spróbowania! :)
    Pozdrawiam serdecznie, poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sprzęt. Można zrobić chleb bez stania w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne domowe pieczywo.Pozdrawiam w poniedziałek i życzę miłego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przydatny sprzęt taki wypiekacz:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką bułkę i chleb z chęcią bym zjadła! Pycha... :)
    MÓJ BLOG (klik)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka maszyna to jednak świetna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowego pieczywa nigdy dość :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę że wypiekacz wspaniale się sprawdza
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko super jest i wykorzystuje go w kuchni cały czas :-)

      Usuń
  11. Ojej szczególnie te bułeczki byśmy sobie chętnie zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypieki prezentują się wyśmienicie :) Świetny i bardzo pomocny sprzęt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Można w tym wypiekaczu przygotować chałkę?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.