Follow by Email

niedziela, 5 listopada 2017

Ziemniaki i dynia pieczone w piekarniku


Dyniowy sezon w pełni. Wykorzystuje to pyszne warzywo i jem nawet kilka razy w tygodniu. Bardzo lubię jej smak i najczęściej piekę ją w piekarniku. Przygotowałam już także sobie spory zapas pure z dyni. Przyda się zimą do różnych dań. Taką pieczoną dynię możemy wykorzystać na wiele sposobów, dodać do sałatek, jako dodatek do obiadu, jako pastę na kanapki. 
Wczoraj wróciliśmy od rodzinki i w zasadzie nie wiedziałam co przygotować na obiad, byliśmy zmęczeni podróżą, więc postawiłam na coś szybkiego i łatwego. Padło na to co miałam akurat w kuchni - ziemniaki i dynię. Podczas, gdy ja zajęłam się rozpakowywaniem, obiad się sam robił w piekarniku. Danie wyszło naprawdę pyszne. Polecam. 
Miłej niedzieli kochani i dużo słoneczka.


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 500 g dyni
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
- sól
- suszone zioła - bazylia, oregano, majeranek

Ziemniaki i dynię obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki przypominające frytki - ale takie większe. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy łyżką oleju, posypujemy solą i ziołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 200 stopni, funkcja góra-dół. Pieczemy 15 minut. 

Następnie dynię dodajemy do ziemniaków, polewamy łyżką oleju i posypujemy solą. Pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy. Ja bardzo lubię takie dania i podaje je bez żadnych już dodatków, ale możecie dodać mięso, surówkę lub jakiś sos. 
Smacznego.



26 komentarzy:

  1. Jak widzę super smaki u Ciebie, Marzenko! :)
    Trzeba przyznać - takie pieczone pyszności mają swój smak.
    Bardzo jestem ciekawa tej wersji :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie! Ja teraz dynię zajadam codziennie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się kochana, ja dynię teraz też ciągle używam do dań :-)

      Usuń
  4. Bardzo lubię jako dodatek do obiadu☺

    OdpowiedzUsuń
  5. No przyznam się, że nigdy tak nie robiłam, a zdecydowanie będe musiała bo wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko smaczny obiadek zrobiłaś 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam że tu, ale czy są już wyniki konkursu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogłoszenie wyników pojawi się do końca tygodnia. Czekam jeszcze na decyzję od sponsora 😃

      Usuń
  8. Musiało smakować rewelacyjnie :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Często łączę te dwa warzywa. Smakują super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do tego domowy hummus i mamy dla nas obiad idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O, ja też już zamroziłam sobie zapasy dyniowego puree :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam użycie do tej potrawy dyni odmiany Hokkaido. Jest pyszna a ponadto nie trzeba obierać jej ze skórki.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi