1/19/2018 18

Kotlety z ryżu z cukinią i pieczarkami



No i mamy piątek. Jejku jak ten czas leci, przecież dopiero co był weekend a tu zaczyna się kolejny. Za oknem zima na całego, wczoraj u nas silnie wiało i padał śnieg. W sumie to ja się cieszę z tego śniegu, czekałam na niego, bo jaka to zima bez niego. No i cieszy się mój psiak bo na każdym spacerze lata za śnieżkami.
Dzisiaj mam dla was przepis na wspaniałe w smaku kotlety, ale bez mięsa. Zrobiłam je z ryżu, dodałam pieczarki i cukinię. Naprawdę pysznie to wyszło. Podałam je z brokułami i surówką z kapusty pekińskiej. 
Może zrobicie takie dzisiaj na obiad. Życzę wam miłego dnia i smacznego.


Składniki:

- 300 g cukinii
- 400 g pieczarek
- 300 g białego ryżu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej z siemieniem lnianym
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku

- olej do smażenia
- bułka tarta z siemieniem lnianym do obtoczenia kotletów


Ryż gotujemy i przekładamy do miski. Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, rozgrzewamy patelnię i dusimy warzywa, aż zmiękną i odparują nadmiar wody. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, ząbek czosnku wyciskamy.

Warzywa ze szczypiorkiem, koperkiem i czosnkiem dodajemy do ryżu. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą z siemieniem lnianym (bułkę miksuje z siemieniem), przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Wszystko razem mieszamy. 

Rozgrzewamy patelnię z olejem. Za pomocą dłoni formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej zmielonej z siemieniem lnianym, smażymy kotleciki na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Możemy także kotleciki upiec w piekarniku. Podajemy z surówkami, duszonymi warzywami.
Smacznego. 



18 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie składników. Takie warzywne kotleciki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały pomysł, często ugotuję za dużo ryżu, a tutaj fajny pomysł jak go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można wszystko wykorzystać, nic nie marnujemy :-)

      Usuń
  3. Wspaniałe kotleciki wegetariańskie. W moim domu zniknęły by w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Kotlety ryżowe robiłam tylko z serem i szczypiorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotlety ryżowe robiłam tylko z serem i szczypiorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana spróbuj jeszcze w innym wydaniu :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie vege kotlety :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ryżowe kotleciki z sosem grzybowym, moje słabości. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wyglądają :) Muszę kiedyś sobie je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne kotleciki :) Coś czuję, że bardzo by mi takie posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.