4/07/2018 20

Chleb pszenny z pestkami dyni


Macie ochotę na kromeczkę pysznego chlebka ? idealny pomysł na wspólne, weekendowe śniadanie. Świeży chlebek, ulubione dodatki - twarożek, warzywa, dżem, wędlina, ser czy pasty, kawka z mlekiem i wspólne rozmowy przy stole. Nigdzie się nie trzeba spieszyć, można się delektować smakiem i wspólnym czasem ze sobą. Ja uwielbiam celebrować takie wspólne śniadanie i żałuję, że w tygodniu nie mam aż tyle czasu wolnego. Oczywiście jemy codziennie wspólne śniadania, ale nie mamy tyle czasu na pogawędki czy leniwe picie kawki. No ale za to w weekend szalejemy. To ja was zapraszam na kromeczkę domowego chlebka i życzę cudownego dnia spędzonego w rodzinnym gronie. 


Składniki:

- 700 mąki pszennej typ 750
- 300 g mąki pszennej typ 1850
- 2 łyżeczki soli
- 600 ml ciepłej wody
- łyżeczka suszonych drożdży
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g pestek dyni


Do miski wsypujemy obie mąki i sól. Dodajemy zakwas żytni (zakwas dokarmiłam wieczorem mąką żytnią typ 1400 i ciepłą wodą, taką samą ilością a rano odłożyłam 300 g, resztę schowałam na kolejny chleb) i drożdże oraz wlewamy wodę. Wsypujemy pestki dyni. Mieszamy wszystko razem i chwilkę wyrabiamy ciasto rękoma. Możecie także wyrobić ciasto w maszynie z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Następnie blaszki - keksówki smarujemy olejem i przekładamy do nich ciasto, zostawiamy jeszcze przykryte ściereczką przez 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, grzanie góra-dół. Wierzch chleba spryskujemy wodą i pieczemy przez 40 minut. Następnie chleby wyciągamy i studzimy je na kratce.




20 komentarzy:

  1. Ślicznie wypieczony i na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie!
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. zachecajacy :) jak duzo tych pesteczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. do takiego masła wystarczy tylko masło i jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię domowy chleb i sama od czasu do czasu piekę. Pestki dyni to świetny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu ja piekę cały czas, to już uzależnienie :-)

      Usuń
  6. wspaniale wyrósł Ci ten chlebuś :) ja dziś robiłam z dynią i słonecznikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kromeczki domowego chleba nigdy nie odmówimy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały chlebek! Pięknie Ci wyrósł :) Z pestkami dyni bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  9. ja jak Dziewczyny nigdy nie odmawiam domowego chlebusia;)
    a ten wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam domowe pieczywo a z ziarnami to już w ogóle jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny chlebek, uwielbiam jak ma dużo ziarenek ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebuś domowy, z ziarnami. Nie ma nic lepszego na śniadanie. Wspaniały wypiek Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie muszę taki sobie upiec!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.