Warkocz drożdżowy :-)



Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Polecam Wam ten przepis, który mam od mojej szwagierki Aureli :-)
- bardzo jej za niego dziękuje, ponieważ ciasto jest tak pyszne, że będzie często u mnie gościć.

Zrobiłam dwa nadzienia i sama nie umiem się zdecydować, które jej lepsze :-)


Spróbujcie sami :-) zapraszam :-)


Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 jajka
  •  szczypta soli

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka
  • 80 g mąki

Farsz:

  • 250 g serka ricotta
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g ciasteczek amaretti


Wykonanie w Termomix:


Do naczynia wkładamy masło i roztapiamy czas 2 min/ 80 stopni/ obr 2. 
Masło przelewamy do miseczki, naczynie płuczemy wodą. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 60 stopni/ obr.2. 
Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąkę, mieszamy czas 10 sek, obr.3-4. Zostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Następnie dodajemy składniki na ciasto : mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka i sól i mieszamy czas 10 sek, obr.3, nastepnie wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.

Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.

W tym czasie myjemy naczynie i wkładamy ciasteczka i rozdrabniamy 10 sek, obr.4, dodajemy serek ricotta i cukier i mieszamy czas 10 sek, obr.3.

Na wysypanej mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy na owalny, prostokątny placek, smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę, odcinamy kawałek ciasta z dwóch stron (dosłownie końcówki), następnie należy przekroić rulon pośrodku wzdłuż, ale nie do końca, z dwóch powstałych pasków pleciemy warkocz, odcięte kawałki ciasta umieszczamy na końcu i na początku. 

Tak przygotowany warkocz przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę 
i zostawiamy jeszcze 1 godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie pieczemy 
w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 30-40 minut 
do zarumienienia.

Smacznego :-)

Ja zrobiłam dwa warkocze - jeden z ciasteczkami amaretti, drugi z ciasteczkami korzennymi owsianymi, można go zrobić z nutellą, twarożkiem z rodzynkami, dżemem, kto jak lubi. Warkocz długo trzyma świeżość.












Komentarze

  1. Ale mi Marzeno smaku narobiłaś, ślinka cieknie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Ilonko :-) no to się kochana zabieraj za pieczenie :-) dzisiaj już późno, ale jutro działaj w kuchni :-) pozdrawiam :-) i dziękuje za odwiedzinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Farsz cudowny! Pięknie spleciona :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.