Chałka z kruszonką




Zapraszam Was dzisiaj na pyszną drożdżową chałkę z kruszonką. Bardzo lubimy drożdżowe wypieki a taka chałka podana z masłem i dżemem smakuje rewelacyjnie. Możemy ją także jeść bez dodatków. Mój Junior sobie ją zabrał do szkoły i zjadł z kefirem. Chałkę zrobiłam z mąki pszennej jaką dostałam dzięki uprzejmości Młyn Kopytowa. Wyszła znakomita. 

Zapraszam do wypróbowania :-)

Składniki:

- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 550 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 jajko
- 50 g masła
- 4 łyżki wody
- 1 żółtko do posmarowania

kruszonka - 70 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa, 50 g cukru, 50 g masła

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć w kubku z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z 3 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia - 10-15 minut wystarczy.
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, wlać rozczyn z drożdży i dodać roztrzepane jajko, wlać wodę i rozpuszczone masło. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny. Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 3 części, uformować wałki i zapleść warkocz. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na 30 minut. Posmarować chałkę żółtkiem i posypać kruszonką (mąkę, cukier i masło zagniatamy ze sobą). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 25-30 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, ciepłym mlekiem lub kakao. 







Przepis znalazłam w wycinkach kulinarnych z gazet.

Komentarze

  1. Do tego szklanka mleka i masełko, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie do szczęścia wystarczyłaby już sama kruszonka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś a wiesz, że jak ja zawsze jem chałke to zaczynam od kruszonki :-) też ją bardzo lubię :-)

      Usuń
  3. Ach taka ciepła chałka z masełkiem i kakao. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie no, ja to bym się najchętniej do Ciebie przeprowadziła, jak Ty na co dzień takie przysmaki podajesz. Twoi bliscy to Cię za nie powinni ozłocić. Tak mi się przypomniało, że jak byłam mała też mama taką robiła -palce lizać. A teraz jako studentka muszę już niestety być zdana tylko na siebie :(
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu zapraszam, ja bardzo lubię gości :-) lubię się dzielić tym co robię i bardzo Ci dziękuje za miłe słowa, a moje chłopaki krzyczą, że doceniają to że tak mają ze mną dobrze :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. Uwielbiam chałkę! A ta Twoja wygląda baaardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko twoja chalka i szklanka mleka to moje jedzenie.
    Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu zapraszam, chałka jeszcze jest, mleko też mam :-)

      Usuń
  7. Chętnie, skorzystam z tego przepisu
    Takiej ,chałki z kruszonką... nawet zachwalać nie trzeba ,wygląda znakomicie .Takie ciasta najbardziej lubię ,proste a przede wszystkim szybkie w wykonaniu .Zostawiam pięć punkcików )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Szaleję za chałką, szczególnie z czymś czekoladowym na wierzchu, albo z miodem, albo nawet solo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją uwielbiam, najlepiej jeszcze ciepłą z masełkiem :-)

      Usuń
  9. U mnie chałka cieszy się wśród rodzinki ogromną sympatią:) Znika w mig. Taka z kruszonką jest najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Kruszonka jest super. Ale lubię też z sezamem :-)

      Usuń
  10. Jak ja dawno nie jadłam chałki!!! A bardzo lubię! Taka domowa musi byc przepyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna ci wyszła ta chałka! I mi się marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna jest twoja chałka. I pyszna kruszonka :) Wiesz, niedawno upiekłam chałkę, z makiem i z... ale niebawem się pochwalę. Uwielbiam kruszonkę. Pomyślę o niej następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń

  13. chałka pierwsza klasa, że nie wspomnę o kruszonce, która jest wspaniała - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chałka z masełkiem to istny smak dzieciństwa. Twoja mocno ją przypomina! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.