Makaron z sosem, grzankami i płatkami migdałów



Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu tak więc co innego dzisiaj jemy jak nie makaron.
Znalazłam fajny sposób na podanie makaronu z sosem pomidorowym, z grzankami i płatkami migdałów. Bardzo lubię poznawać nowe smaki i przepisy, więc dzisiaj zapraszam Was na takie oto pyszne danie. Makaron tak podany znalazłam u Blondynka Gotuje. Wykorzystałam sos jaki zrobiłam wcześniej i zamroziłam i dodałam właśnie grzanki i płatki migdałów. Bardzo pyszne danie, wszystkim bardzo smakowało chociaż początkowo się dziwili jakie składniki dodaje. 

Zapraszam do wypróbowania :-)

Składniki:

- niecałe opakowanie makaronu spaghetti
- sos pomidorowy - przepis 
- 30 g płatków migdałów
- 2 kromki chleba żytnio-razowego
- kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

Sos odgrzewamy, ja miałam już przygotowany wcześniej i zamrożony. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i przekładamy do miski, następnie chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni na rumiano.  Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Odcedzamy. Przekładamy go do sosu i mieszamy. Wrzucamy grzanki i płatki migdałów i znowu mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną świeżą bazylią.

Smacznego :-)







Komentarze

  1. Takiej wersji makaronu nie jadłam, bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno pyszny w smaku a te grzanki i płatki migdałów to rewelacyjny dodatek :-)

      Usuń
  2. Mniam, pyszna i bardzo oryginalna propozycja, zjadłabym:) aż nie mogę uwierzyć, że taka miłośniczka makaronu jak ja, zapomniała o tym dniu, bo na obiad zrobiłam dziś schabik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio nic straconego, zrób na kolację sałatkę makaronową :-) dziękuje i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. makaron i chleb na jednym talerzu? :0 baaarrrrddzooooo interesujące... i wygląda niesamowicie smacznie..... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowita uczta z okazji Dnia Makaronu;) zrobiłam się głodna, mimo tak później godziny...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie makaron jest pyszny pod każdą postacią. Trzeba uczcić święto makaronu godnie. Pysznie wygląda i fajny pomysł z tymi płatkami migdałów dla przełamania konwencji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja makaron uwielbiam :-) dziękuje i spróbuj pysznie smakuje :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. Znikło pewnie wmig, bo bardzo pyszne to danie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy, naprawdę nietypowy pomysł na makaron. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. prosto acz nietypowo :-))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.