Sos z pomidorów i cukinii


Dzień dobry kochani. Ja już niestety po urlopie i dzisiaj wracam do pracy. Te dwa dni wolnego były bardzo pracowite. Robiłam pierwsze porcje sosu pomidorowego na zimę i pierwsze porcje powideł. Zimą taki sosik przyda się do zup, do makaronu, do zapiekanek i wielu innych dań. Ciąg dalszy zamykania darów lata w słoiczki. Taki sos robię już od wielu lat, zawsze duże ilości.  Za oknem pochmurno, a ja się zbieram i lecę do pracy. Zostawiam wam przepis, naprawdę warto taki sosik sobie zrobić na zimę. Miłego dnia. 


Składniki:

- 2 kg pomidorów - u mnie lima
- 2 kg cukinii
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu - u mnie z czerwonego wina
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy

Wykonanie:

Pomidory myjemy. Kroimy razem ze skórką na kawałki. Dodajemy obraną i wydrążoną cukinię. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem godzinę. Następnie sos studzimy, najlepiej, aby nie miksować blenderem gorących potraw bo tępią się wtedy noże - przynajmniej w moim blenderze. Ja najczęściej używam pomidorów Lima, ale możecie dać także inne. Jak już sos przestygnie to miksujemy dokładnie blenderem. Ponownie wstawiamy na mały gaz. Dodajemy przyprawy, ocet, cukier i dalej gotujemy tak 1-1,5 godziny, aż sos zgęstnieje. Najlepiej położyć na garnek przykrywkę - ale nie do końca zamykać tylko uchylić bo sos będzie chlapał. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Taki sos musimy pasteryzować - do szerokiego garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i ustawiamy słoiki. Wody powinno być tak do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy na średnim ogniu tak 30-40 minut. Następnie słoiki wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Chowamy do spiżarni.
Zimą taki sos możemy wykorzystać do makaronu, ryżu, warzyw, innych sosów mięsnych lub dodać do zup.




Komentarze

  1. Pyszny sosik :) Nie ma to jak domowe przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i do leczo i makaronu, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robię nic z pomidorów, ale podoba mi się takie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię. A zrobiony samodzielnie jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko uwielbiam takie sosiki:)
    już pomału kończę zaprawianie i mam już trochę dość, to zimą będzie jak znalazł:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko ja w tym roku znacznie mniej robiłam, jakoś tak brak czasu, teraz ruszam na całego :-)

      Usuń
  6. Zdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
    Nigdy się nie spotkałam z taką wersją tego sosiku.
    Świetna propozycja.
    Pozdrowionka popołudniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze domowe przetwory. Jak ja lubię kiedy wyjmuję w zimie zrobione przeze mnie przetwory. U mnie teraz też pomidory są "na tapecie". Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do makaronu będzie jak idealny :D Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja w tym roku skupiłam się na ogórkach, bo poważnie obrodziły i już mi zapału brakuje na dalsze przetwory. Ale sosik zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ogórków wcale nie robiłam, możemy się powymieniać :-)

      Usuń
  10. Uwielbiam takie sosy! Najlepsze z makaronem :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Super sos, na pewno będzie pasować do wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robie z cukinii, jest przepyszny i niezastapiony

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy sosy pomidorowe na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z pewnością świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki sos fantastycznie smakuje w zimie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny sosik!!! Uwielbiam takie "lato zamknięte w słoiku" :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie sosy! Jestem przeciwniczką kupnych, a domowe zjem chętnie! Muszę taki zrobić i to z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na zimę jak znalazł :) jeszcze takich sosów nie robiłam, dziękuję za przepis Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja w tym roku robiłam ketchup z cukinii :) pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robimy dużo takich sosów :D Właśnie chyba już ostatnią partię zawekowałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.