Szybkie bułeczki śniadaniowe na sodzie


Pobudka śpiochy, czas wstawać. Dzień dobry, dzień dobry - zapraszam was dzisiaj na szybkie i pyszne bułeczki, zrobicie je dosłownie w kilka minut. Przepis mam od mojej koleżanki z instagrama @krysia_w_kuchni Krysi. Polecam wam je bo są naprawdę pyszne i każdemu wyjdą bez problemu. Najlepiej smakują takie świeże z masełkiem i domowym dżemem, robiłam je już kilka razy. Naprawdę spróbujcie sami. 


Składniki:

- 500 g mąki pszennej 
- 250 g jogurtu naturalnego 
- 2 łyżki roztopionego masła 
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
- pół łyżeczki soli


Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Wyrabiać tak długo, aż składniki się połączą i powstanie elastyczne ciasto. 

Ciasto dzielimy na 9 kulek. 

Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy ziarnami. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Bułeczki studzimy na kratce. 





Komentarze

  1. cudowne bułeczki, zjadłabym z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają doskonale!
    To chyba najpiękniejsze bułki na sodzie, jakie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Że znajdujesz na to wszystko czas, kiedyś też piekłam bułki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na sodzie jeszcze nie robiłam, a zapowiadają się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne bułeczki :) robiłam chleb na sodzie, muszę spróbować bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno wypróbuję. Wyglądają apetycznie a przede wszystkim są proste w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i cieszę się kochana. Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  7. Rewelacyjne, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak szybkie, to muszę spróbować. Kiedyś mama chyba robiła na sodzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne bułeczki:) pozdrawiam Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie śliczne te bułeczki ^_^

    OdpowiedzUsuń
  11. świeże bułeczki na śniadanie to jest to!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mega podoba mi się, że nie trzeba czekać, aż wyrosną :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej. Chcę wypróbować przy najbliższej okazji. Zawsze piekłam bułeczki drożdżowe i nawet nie przyszło mi do głowy, że można na sodzie, czy proszku do pieczenia:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzień dobry. Czy zamiast jogurtu można dać kefir??

    OdpowiedzUsuń
  15. Grzejesz gora czy dolem i na jakiej wysokosci jest blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzanie góra-dół a blaszka jest na środkowej półce piekarnika :-)

      Usuń
  16. Hm...czy ja coś robię nie tak? Wszystko wg przepisu, ale ciasto nie chciało się posklejać, musiałam użyć dużo cierpliwości z domieszką odrobiny oleju i mleka, żeby się zagniotło ciasto. Po pieczeniu ładnie wyglądają, ale w środku trochę zakalcowato. Help!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak - mi bez problemu wyszły. Ale wiem, że mąka ma różną wchłanialność i jak widzisz, że jest za mało płynów to trzeba odrobinkę dodać. Ja używam mąk z młynów i jak czasami kupuje ze sklepu to widzę, że te mąki się inaczej zachowują.

      Usuń
  17. Jakiego typu mąki używasz? Ja zrobiłam z mąką chlebową i musiałam dodać więcej płynów. Ale wyszły pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj typ 500 lub 550. Cieszę się że smakowały. Pozdrawiam 😃

      Usuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.